Fostul deputat PSD Emilian Cutean (55 de ani) cere Curții de Apel București să oblige Guvernul să-i plătească daune materiale și morale pentru prejudiciile cauzate de emiterea OUG 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie (IRRD) 1989, condus de Ion Iliescu, dezvăluie Ziare.com.

În plus, fostul parlamentar PSD solicită magistraților să sesizeze Curtea Constituțională (CCR) cu acest act normativ.

Consider că din respect față de valorile câștigate prin jertfă celor care au murit în Decembrie 1989, această ordonanță de urgență, adoptată cu încălcarea legii supreme în stat, respectiv Constituția României, trebuie supusă cenzurii CCR”, spune Emilian Cutean, în cererea depusă la Curtea de Apel București, studiată de Ziare.com.

În cazul declarării OUG 91/2019 privind desființarea IRRD 1989 din Decembrie 1989 că fiind neconstitutitonala, va solicit să constatați lipsa de efecte a acesteia”, arată Cutean care este miza deschiderii acestui proces.

Nemulțumirea principala a lui Cutean este că deoarece nu mai încasează salariul de secretar general al institutului, funcție pe care o avea în momentul desființării, nu mai poate plăti creditele la banca și descoperirea de pe cardul de credit, potrivit cererii de chemare în judecată.

Condamnat pentru corupție

Emilian Cutean este un luptător în Revoluția din Decembrie 1989, fondator al Asociației Club 22, fost secretar de stat pentru problemele revoluționarilor în Guvernul Adrian Năstase și deputat PSD de Albă în legislatura 2004-2008.

În februarie 2012, el a fost condamnat definitiv la cinci ani de detenție pentru fraudarea Guvernului cu peste 200.000 de lei, fapte care au fost făcute în perioada în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor (SSPR).

După eliberarea din penitenciar, cazul a fost rejudecat în 2019, în baza unei decizii CEDO celebre. Din nou, Cutean a fost condamnat definitiv la 3 ani și 60 de zile de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Avea o funcție de conducere

Cutean a deschis procesul de la Curtea de Apel București în calitate de membru în Colegiul Național al IRRD 1989, funcție în care a fost numit de Ion Iliescu prin decretul nr. 1.151 din 14 decmebrie 2004.

Potrivit cererii de chemare în judecată, el deținea funcția de secretar general al institutului, în momentul desființării.

Fostul parlamentar se plânge că prin adoptarea OUG 91/2019 i-ar fi fost încălcate mai multe drepturi prevăzute de Constituție.

Guvernul României, prin abuz de funcție, a săvârșit o răzbunare politică, fără a stabili norme care să protejeze personalul IRRD 1989 după desființarea instituției, respectiv acordarea salariilor și indemnizațiilor pentru luna în curs, a emis OUG nr. 91/2019, introducând-o pe ordinea de zi suplimentară a ședinței din dată de 30 decembrie 2019, fără o consultare publică și fără avizele obligatorii, necesare, ale Consiliului Legislativ și a ministerului de resort respectiv Ministerul Educației și Cercetării, IRRD fiind un institut de cercetare”, reclamă Cutean.

Potrivit acestuia, personalul și conducerea IRRD au rămas fără locul de muncă și fără vreo protecție socială care să le asigure plata cheltuielilor lunare, a creditelor contractate în baza salariului și indemnizației lunare de care beneficiau conform legii.

Guvernul României are obligația de a asigura un trăi decent pentru toți cetățenii, indiferent de sex, naționalitate sau convingeri politice”, afirmă fostul deputat.

Nu mai poate plăti „descoperitul” la banca

În acest context, fostul parlamentar PSD solicită instanței că prin hotărârea ce o va pronunță să oblige Guvernul României la repararea pagubelor morale ce i-au fost cauzate „prin afirmațiile nereale, menționate în notă de fundamentare, menite să-mi atragă oprobiul public, mie, celorlalți membri în organul de condcere al IRRD – Colegiul Național, cercetătorilor, istoricilor și celor care i-au recomandat, respectiv, Academia Română și Ministerul Cercetării și Inovării”.

Cutean cere despăgubiri pentru pagubele materiale care i-ar fi fost cauzate prin efectele OUG 91/2019, „ce constau în plata ratelor IRCC (indicele de referință pentru creditele cu dobânda variabilă acordate în lei – n.red.) și a descoperitului de cont făcut la Unicredit Bank, în baza indemnizației lunare acordată pentru funcția de secretar general al Institutului, pe care o dețineam la dată desființării IRDD 1989, și pe care datorită adoptării OUG 91/2019 nu le mai pot achita, independent de voința mea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here