Fostul agent guvernamental la CEDO, acuzat că l-a favorizat pe Dragnea, găsit incompatibil

Viorel Mocanu, fostul agent guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate.

Potrivit unui comunicat remis, joi, de ANI, Mocanu a deținut simultan funcția de secretar de stat în Ministerul de Externe și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al TAROM S.A.

Viorel Mocanu a fost protagonistul unor controverse majore în guvernarea PSD-ALDE. El a fost acuzat că a depus, la CEDO, observaţii contrare intereselor statului român în cauza Dragnea împotriva României şi în alte cauze.

Comunicatul integral al ANI:

 • Agenția Națională de Integritate a constatat faptul că MOCANU VIOREL, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 aprilie – 15 iulie 2019, întrucât a exercitat simultan funcția de secretar de stat – Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cadrul M.A.E. și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A.
 • Persoana evaluată a încălcat astfel dispozițiile art. 84, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia„(1) Funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu: (…) f) funcția de manager sau membru al consiliilor de administrație ale regiilor autonome, companiilor și societăților naționale. […]”.
 • Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. MOCANU VIOREL a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
 • „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
 • „Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
 • Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

1 COMENTARIU

 1. L-a gasit acum dupa ce PSD nu mai este la guvernare.
  Institutii de 2 bani aservite celor care sunt in acel moment la putere.
  Justitia cu pensii speciale si salarii colosale praf de slugarnicie imoralitate si lasitate.
  Jalnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here