Fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Valerian Vreme a fost achitat definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în dosarul Microsoft. Vreme a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie în septembrie 2017 pentru abuz în serviciu şi a fost achitat şi în primă instanţă, informează news.ro.

”Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de apelantul inculpat Vreme Valerian împotriva sentinţei penale nr. 630 din data de 01 noiembrie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr. 2483/1/2017. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 24 septembrie 2019”, se arată în sentinţa ponunţată de completul de cinci judecători de la ICCJ.

 Valerian Vreme trebuie să plătească 500 lei cheltuieli judiciare către stat.

”În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului”, se mai arată în sentinţă.

Vreme a fost achitat şi în primă instanţă, în noiebrie 2018.

”Achită pe inculpatul Vreme Valerian (…) pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. (…) În baza art. 25 alin. 5 Cod de procedură penală, lasă nesoluţionată latura civilă a cauzei, vizând pretenţiile formulate de partea civilă Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, (…) menţine măsura asiguratorie a sechestrului asigurător, instituită prin ordonanţa nr.204/P/2017 din data de 11.09.2017, necesară acoperirii pagubei cauzată Ministerului Comunicţiilor şi Societăţii Informţionale prin săvârşirea infracţiunii”, se arăta în sentinţa din 2018.

Valerian Vreme a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de abuz în serviciu, în septembrie 2017. 

Potrivit procurorilor DNA, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract care avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent.  D.Con-Net AG a achiziţionat licenţele respective la preţul de 2.612.805 euro.

Ulterior, în acelaşi context, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achitat către D.Con-Net AG suma totală de 13.904.599 de euro.

„Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea D.Con-Net AG”, menţionau procurorii la vremea respectivă. 

DNA mai anunţa că a fost instituit sechestru asupra unor imobile ale fostului ministru. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here