Fostul șef al DIPI Gelu Oltean, arestat într-un dosar de trafic de droguri de mare risc

Gelu Oltean se prezinta la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, in Bucuresti, miercuri, 12 octombrie 2016. Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Gelu Oltean, fost șef al DIPI, concubina sa și un cetățean britanic au fost arestați pentru 30 de zile într-un dosar de trafic de droguri instrumentat de DIICOT Brașov, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Oltean, fost director al serviciului secret al MAI (cunoscut și sub numele de ”Doi și-un sfert”), este cercetat și de DNA pentru deturnare de fonduri.

Procurorii DIICOT Brașov l-au reținut sâmbătă pe fostul șef al DIPI Gelu Oltean, pentru 24 de ore, sub acuzația de complicitate la trafic de droguri de mare risc, solicitând Tribunalului Brașov arestarea preventivă.

Alături de fostul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne au mai fost reținuți Vanessa Youness, fondatoarea unei clinici de welleness de lângă București, și un cetățean englez, Thomas Lishman.

Procurorii susțin că Oltean ar fi organizat, împreună cu Vanessa Youness, ședințe de șamanism la clinica acesteia unde folosea un drog halucinogen.

Potrivit unui anunț al parchetului, ”trei persoane au fost reținute de procurorii DIICOT Brașov într-un dosar de trafic de droguri de mare risc. Aceștia organizau într-o casă din județul Dâmbovița reuniuni de consum de DMT (dimetyltriptamina), drog de mare risc ce conține AYAHUASCA”.

Drogul în cauză, dimetiltriptamină, este considerat cel mai puternic drog psihedelic. DMT, supranumit „molecula spiritului”, este substanţa pe care cercetătorii o studiază de 70 de ani, pentru a-i înţelege efectul.

Într-un interviu pentru Evenimentul Zilei publicat în februarie anul acesta, Oltean spunea că ”Ayahuasca este un tratament de purificare a sufletului, a minții și a corpului, care schimbă pe oricine, nu doar pe mine. Dar, întra-devăr, nu oricine are curajul să treacă prin asta. (…) Din ignoranță, există o înțelegere greșită cu privire la ayahuasca. În traducere înseamnă vița de vie a sufletului. Dacă s-ar citi din curiozitate rețetarul acestui ceai pe Wikipedia, că e la îndemâna oricui, s-ar putea vedea că există diferite rețete ce pot fi folosite oriunde în lume legal și unele doar în America de Sud”.

Gelu Oltean a fost șef al DIPI în perioada 2012 – iulie 2014, când a fost eliberat din funcție de premierul de atunci, Victor Ponta.

În august 2016, DNA a anunțat că șase foști angajați DIPI, printre care și Gelu Oltean, sunt urmăriți penal de procurorii anticorupție, în calitate de suspecți, fiind acuzați de deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu.
”În cursul anului 2014, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Oltean Gelu-Marin și-a însușit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, într-un raport întocmit ulterior, a atestat în fals existența unor cheltuieli operative. Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare „secret”, a unui înscris care nu conținea nicio informație a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securității naționale”, a precizat DNA.

În februarie 2017, președintele Klaus Iohannis a semnat un decret privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului principal de poliție Oltean Gelu-Marin cu Ministerul Afacerilor Interne.

Anterior numirii la conducerea DIPI, Gelu Oltean a fost adjunct al şefului Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj şi şeful structurii de Informaţii a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj. Potrivit informațiilor apărute în presă, Oltean ar fi fost un apropiat al primului şef al „Doi şi-un sfert”, fosta unitate de informații a Internelor – UM 0215, Virgil Ardelean, supranumit „Vulpea”.

În 1997, când Virgil Ardelean era şef la Poliţia Capitalei, Gelu Oltean a devenit purtătorul său de cuvânt. Iar în 1998, când Virgil Ardelean a fost numit şef al Doi şi-un sfert, Gelu Oltean l-a urmat în serviciul de informaţii al MAI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here