FOTO/VIDEO | Cum arată cea mai usturătoare înfrângere suferită de ruși

În timpul unei încercări nereușite de a traversa râul Doneț în estul Ucrainei, săptămâna trecută, armata rusă ar fi pierdut aproape un întreg batalion tactic. Autenticitatea fotografiilor de pe câmpul de luptă a fost confirmată vineri de experții de la centrul analitic american Atlantic Council, citați de onet.pl.

Primele rapoarte despre pierderile grele ale Rusiei în timpul încercării sale de a traversa Donețul la vest de orașul Severonețk au apărut pe 11 mai. Informațiile britanice au raportat ulterior că ucrainenii i-au împiedicat pe ruși să treacă, prin distrugerea podului de pontoane, și au distrus totodată și „o cantitate semnificativă” de echipamente.

The Times a descris-o drept una dintre cele mai grele bătălii ale războiului în curs, scrie și Fakt.pl. Potrivit publicației, lupta a avut loc duminică, 8 mai, iar forțele ucrainene, printr-o serie de lovituri, ar fi distrus aproape întreg batalionul rus – peste 70 de tancuri și vehicule blindate și ar fi ucis până la 1.000 de soldați ruși.

Experții de la Consiliul Atlantic, folosind fotografii din dronă, au stabilit că bătălia a avut loc la câțiva kilometri de orașul Biłohorivka din regiunea Lugansk. O comparație cu o imagine din satelit a zonei a confirmat autenticitatea fotografiilor, au scris ei în raport. Fotografiile au fost postate pe Twitter de Ministerul Apărării al Ucrainei.

Raportul Atlantic Council a menționat și constatările analiștilor independenți care au calculat numărul de vehicule vizibile în imaginile de la dronă. Potrivit unuia dintre ei, 73 de echipamente au fost distruse sau abandonate, inclusiv atâtea vehicule blindate câte ar fi numărat întregul batalion tactic.

Traversarea nereușită a Donețkului a fost comentată și de generalul pensionar al armatei australiane Mick Ryan, care analizează războiul din Ucraina. Ryan a subliniat că pe lângă distrugerea echipamentelor, ucrainenii au dejucat și planurile rușilor în această etapă a ofensivei.

„Da, rușii au pierdut o mulțime de vehicule, dar acum s-au obișnuit cu asta. Din acest motiv, probabil nu numai un grup batalion tactic, ci, cel mai probabil, întreaga brigadă și-a pierdut o parte din capacitatea de luptă” – a scris el.

„Important, rușii au pierdut echipamente rare pentru construirea de poduri (și probabil și ingineri militari). Aceste resurse nu sunt ieftine sau disponibile în cantități mari. Și sunt la mare căutare în timpul ofensivei”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here