„Fotografia” secetei severe din emisfera nordică și implicațiile

<< Nivelurile scăzute ale râurilor dăunează agriculturii, energiei și economiei >>, notează The Economist

<< Europa se confruntă cu cea mai mare secetă din ultimii 500 de ani. Aceasta este evaluarea înfricoșătoare a Centrului Comun de Cercetare, organismul consultativ științific al Comisiei Europene. Potrivit celui mai recent raport al său, publicat pe 22 august, aproape jumătate din masa terestră a Europei este acum în secetă. Asta, întrucât continentul a primit doar 20% din nivelul obișnuit de precipitații, iarna și primăvara trecută. În această vară, uscăciunea s-a asociat cu căldura extremă. Temperaturile din iulie au fost cu 0,7°C peste media anilor 1991-2020, a șasea cea mai mare înregistrată.

Și alte părți ale lumii se confruntă cu secetă. Un val de căldură în China a persistat timp de un record de 73 de zile. În Gao, un județ din provincia Sichuan, temperaturile au ajuns la 43,5°C (110,3°F), pe 21 august. Precipitațiile din bazinul fluviului Yangtze, al treilea cel mai lung sistem fluvial din lume, sunt cele mai scăzute de când au început înregistrările, în 1961. Întinderi vaste ale Americii sunt, de asemenea, uscate. Aproximativ 130 de milioane de oameni din țară sunt acum afectați de secetă, o creștere cu 70% față de anul trecut.

Condițiile de secetă sunt probabil cele mai vizibile printre sistemele fluviale ale lumii. O analiză a lui Dominic Royé, de la Universitatea din Santiago de Compostela din Spania, arată că nivelurile râurilor sunt puternic epuizate raportat la media lor istorică. Potrivit datelor furnizate de programul UE de observare a Pământului, Copernicus, râurile din sud-vestul Americii au fost cu 35% mai scăzute în iunie până în august în comparație cu media lor din 1980-2021. În mod similar, în Europa de Vest, nivelul râurilor este cu 20% mai mic decât media pe termen lung, iar în China este cu 9% mai mic.

Secarea râurilor are numeroase efecte secundare atât asupra mediului, cât și asupra economiei. Râul Po din nordul Italiei a fost atât de scăzut, încât apa mării a început să pătrundă în interior. În ciuda ploilor recente, în Germania, unele părți ale Rinului rămân nenavigabile pentru navele mari. Lipsa apei în Franța a închis centralele electrice și peste 100 de municipalități au suferit întreruperi în furnizarea de apă potabilă. Autoritățile chineze au spus că se așteaptă ca recoltele culturilor să fie reduse drastic la următorul cules. În America, Lacul Mead și Lacul Powell, rezervoare artificiale care generează energie pentru 4 milioane de oameni, sunt aproape de nivelurile lor „deadpool”. Dacă ajung în acel punct, nu mai pot furniza apă în aval. >>

Criza apei bântuie China. O secetă chineză ar fi o catastrofă globală

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here