O fotografie cu asistenta italiană Elena Pagliarini prăbușită pe tastatură a devenit virală. FOTO: TWITTER

O asistentă epuizată se prăbușește peste tastatură într-o imagine larg distribuită, simbol al oboselii extreme cu care se confruntă angajații din domeniul sănătății italiene, în timp ce se luptă cu cea mai gravă epidemie a Europei în urma pandemiei coronavirusului, scrie straitstime.com.

Imaginea este a Elenei Pagliarini, o asistentă din regiunea nordică a Lombardiei, care a fost cel mai grav afectată de boală.

La nivel național, Italia are peste 1.400 de decese cauzate de virus și 21.000 de infecții, cu un sfert din paturile de terapie intensivă din țară ocupate de cei bolnavi de coronavirus.

În timp normal, Lombardia, inima economică a Italiei, beneficiază de unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume.

Dar cei care deservesc acest sistem – cum ar fi doamna Pagliarini – sunt acum suprasolicitați.

Pe de o parte, m-a enervat să-mi văd fotografia peste tot, mi-a fost rușine să-mi arăt slăbiciunea”, a spus ea pentru ziarul Corriere della Sera.

Dar am fost fericită pentru că am primit mesaje frumoase de la oameni care au empatizat cu povestea mea„, a mai spus ea.

De fapt nu mă simt obosită fizic, pot lucra 24 de ore la rând, dacă este necesar, dar nu voi ascunde faptul că acum sunt neliniștită, deoarece lupt cu un inamic pe care nu îl cunosc„, a mai adăugat ea.

Ea este doar unul dintre numeroșii lucrători din domeniul sănătății care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la amploarea pe care o are focarul.

Sunt aproape două săptămâni de când nu mi-am văzut fiul sau familia, pentru că sunt îngrijorat să nu-i infectez”, a scris dr. Daniele Macchini, medic la un spital din nordul orașului Bergamo, tot în Lombardia, într-o postare de pe Facebook, larg distribuită.

Mă mulțumesc cu câteva fotografii ale fiului meu, pe care le privesc printre lacrimile mele și câteva apeluri video”, spune el.

Presiunea psihologică

Mai la sud, în Toscana, sistemul de sănătate începe să simtă de asemenea presiunea.

O asistentă din orașul toscan Grossetto, doamna Alessia Bonari, a postat pe Instagram o imagine a semnelor rămase pe feța sa, după o zi lungă, în care a purtat o mască chirurgicală.

Sunt îngrijorată, pentru că s-ar putea ca masca să nu se potrivească chiar pe fața mea, s-ar putea să mă ating accidental cu mănuși murdare, ochelarii s-ar putea să nu-mi acopere total ochii”, a scris ea în titlu.

Ea a povestit că personalul cu echipament de protecție trebuie să-l poarte și că nu poate bea sau merge la toaletă șase ore la rând.

Pentru a adăuga oboseala fizică, ea a spus că ea și toți colegii ei au fost „obosiți psihologic” săptămâni întregi din pricina volumului de muncă.

În această săptămână, spitalul San Giovanni Bosco din nordul orașului Torino a pus la dispoziție o echipă de psihologi pentru a-și ajuta personalul să combată stresul situației actuale, mai ales pentru cei care lucrează în secții de urgență și în terapie intensivă.

Toți cei care au nevoie de consiliere pot să vină, suntem acolo pentru toată lumea„, a declarat pentru ziarul La Stampa doamna Monica Agnesone, unul dintre cei 20 de psihologi din echipă.

Ea a explicat că alți medici și personalul spitalului sufereau de „teama de a greși, de a fi infectați, de a nu mai putea continua în aceste condiții”.

Joia trecută, presa italiană a raportat că doar în orașul Bergamo, aproximativ 50 de medici au fost testați pozitiv cu coronavirus.

Mai la sud, într-un spital din regiunea Puglia, mass-media locală a raportat că 76 de angajați au fost nevoiți să intre în carantină, după ce au fost în contact cu pacienții care au fost testați pozitiv pentru virus.

Șase dintre ei au trebuit să fie internați la spital, unul având nevoie de terapie intensivă.

Strategiile doamnei Agnesone, pentru a face față stresului vor fi, fără îndoială, tot mai mult solicitate în săptămânile următoare.

Ea recomandă „identificarea momentelor în care vă puteți detașa, re-centrați-vă, scăzând nivelul de tensiune folosind exerciții de respirație și concentrați-vă pe alte lucruri”.

În caz contrar, ea avertizează că „stresul îți consumă toată energia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here