Francezii propun o lege pentru protejarea „patrimoniului senzorial” al vieții la țară, după reclamațiile turiștilor din localitățile rurale în legătură cu mirosurile sau zgomotele neplăcute

Deputații francezi discută o lege care să protejeze „patrimoniul senzorial” al vieții la țară, după ce în ultima vreme s-au înmulțit reclamațiile turiștilor și ale noilor locuitori din localitățile rurale în legătură cu mirosurile sau zgomotele neplăcute, scrie Le Monde.

Propunerea a fost adoptată în comisiile parlamentare și va merge în dezbaterea plenului.

În ultimele luni, mai multe dispute legate de tot felul de neplăceri au avut loc între riverani și turiști sau nou veniți la țară, pe de o parte, și agricultori sau aleși locali pe de altă parte, din cauza mirosului de gunoi de grajd sau a clopotelor bisericilor.

Deputatul Pierre Morel-A-L’Huissier, care a inițiat proiectul de lege, a explicat că totul a pornit de la interpelarea unui primar din Gironde, care a povestit că trebuie să intervină pentru tot felul de reclamații, de la clopotele bisericii la cântatul cocoșilor. Apoi, în departamentul deputatului, turiștii s-au plâns de clopotele care bat la 7 dimineața. „Am ridicat puțin subiectul pe rețelele de socializare și am primit rapid o mulțime de scrisori de la aleșii locali care spuneau că sunt blocați în acest tip de conflicte”, a precizat deputatul.

El a mai explicat că în prezent judecătorul nu are o bază legală ca să poată spune: „Un astfel de zgomot sau un astfel de miros este intrinsec vieții rurale, este parte a mediului natural”.

Prin acest proiect, deputatul intenționează să creeze, în codul patrimoniului, o nouă categorie, cea a „patrimoniului senzorial” al vieții la țară. Zgomotul și emisiile olfactive caracteristice ar fi incluse în această categorie, după consultarea unui comitet ad-hoc format din aleși locali, reprezentanți ai statului și ai asociațiilor, realizat pe modelul comisiei regionale de patrimoniu și al arhitecturii. Astfel, aceste mirosuri și sunete ar fi protejate, iar neplăcerile aferente nu mai pot fi considerate tulburări anormale de vecinătate.

*Cocoșul Maurice și-a câștigat în instanță dreptul de a cânta dimineața

Le Monde amintește de unele cazuri amuzante, cum ar fi cel al cocoşului Maurice de pe insula franceză Oleron. În luna septembrie 2019, un tribunal din Franţa a dispus că un cocoş pe nume Maurice îşi poate continua cântecele din zori, în pofida nemulţumirii vecinilor mutaţi de la oraş, într-un caz devenit celebru, ce a provocat dezbateri aprinse şi a declanşat acţiuni de susţinere chiar şi din Statele Unite.

Proprietara cocoşului Maurice a declarat pentru Reuters că tribunalul din Rochefort (vestul Franţei) a respins solicitarea primită din partea vecinilor ca pasărea să fie redusă la tăcere. ”Astăzi, Maurice a câştigat o luptă pentru toată Franţa”, a spus Corinne Fesseau.

Maurice, un cocoş în vârstă de 4 ani, trăieşte în Saint-Pierre d’Oleron, o localitate de pe insula turistică Oleron, aflată pe coasta de vest franceză. Cântatul său dis-de-dimineaţă a sfârşit prin a-l exaspera pe proprietarul unei case aflate în apropiere, Jean-Louis Biron, care locuieşte în oraş, însă a cumpărat o locuinţă pe insulă. Biron i-a dat în judecată pe proprietarii lui Maurice.

Avocatul lui Fesseau, Julien Papineau, a declarat pentru AFP că ”Maurice a câştigat (şi) reclamanţii vor trebui să plătească proprietarei sale 1.000 de euro”.

Am rămas fără cuvinte. Le-au zburat penele. Este o victorie pentru toţi oamenii aflaţi în aceeaşi situaţie ca mine. Sper că aceasta va constitui o jurisprudenţă pentru ei”, a adăugat Corinne Fesseau.

Cazul lui Maurice subliniază tensiunile din Franţa care datează de câteva decenii dintre locuitorii de la oraşe care achiziţionează locuinţe în mediul rural, însă nu sunt pregătiţi să facă faţă realităţilor din acest mediu, inclusiv sunetelor emise de animale sau mirosului, notează Reuters.

Cazuri similare, implicând sunete emise de vaci, broaşte sau clopotele bisericilor, au fost aduse în faţa instanţei, însă niciunul nu a avut un impact emoţional aşa de mare ca cel al cocoşului Maurice, ce a declanşat acţiuni de susţinere chiar şi din Statele Unite.

Scandalul din jurul acestui cocoş a stârnit multe reacţii în Franţa, cum ar fi cea a lui Bruno Dionis du Sejour, primarul din Gajac (sud-vest), un sat de 400 de locuitori, care şi-a anunţat intenţia de a include sunetele mediului rural francez în „patrimoniul naţional”. De asemenea, primarul din Soustons, Frederique Charpenel, a publicat în vară pe pagina sa de Facebook un mesaj potrivit căruia „este absolut necesar, în Soustons şi peste tot în Franţa, să conservăm caracteristicile ruralităţii (agricultură, creşterea animalelor, pescuit, vânătoare etc.)”. 

Între timp, în mai multe departamente ale Franței, asociațiile fermierilor și sindicatele agricultorilor au realizat îndrumare în care le explică noilor rezidenți de ce recoltatul de cereale se face și noaptea sau de ce crescătorul trebuie să aibă grijă de animalele sale 365 de zile pe an și îi invită pe nou veniți la înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here