Eșecul gimnasticii românești. Nicolae Forminte: „Latru ca Moise-n pustiu, dar nu mă aude nimeni”

Foto: Lotul Feminin de Gimnastica al Romaniei/Facebook

Echipa feminină de gimnastică artistică a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în urma numeroaselor eșecuri calificările Campionatelor Mondiale de la Stuttgart, terminând pe locul 22 din 24.

Va fi a doua ediție consecutivă a Jocurile Olimpice la care România nu va fi reprezentată de lotul de gimnastică feminină, după ratarea în 2016 a calificării la Olimpiada de la Rio de Janeiro.

Fosta campioană Nadia Comăneci a afirmat că ratarea calificării nu constituie o surpriză, precizând însă că este un semnal de alarmă pentru România.

„Nu cred că e o mare surpriză că România nu s-a calificat. Nu e prima dată când nu se califică. Surpriza e faptul că au ratat foarte mult. Şi nu ştiu exact de ce se întâmplă acest lucru. E greu să spun pentru că nu sunt acolo, în sală. Dacă aş fi o săptămână, două sau trei mi-aş da seama unde trebuie schimbat. Dar ceva trebuie schimbat. Este un semnal de alarmă pentru România”, a declarat Nadia Comăneci, prezentă în weekend la un eveniment organizat de fundația pe care o patronează în Parcul Sebastian din Capitală.

Antrenorul Forminte nu va demisiona

În ceea ce îl privește pe antrenorul echipei feminine de gimnastică artistică, Nicolae Forminte, acesta susține că nu el este vinovatul principal de atmosfera dezastruoasă din lotul României.

„Denisa Golgotă făcea 75% din echipă, dar n-a fost în formă de data asta. Astea ne sunt posibilitățile. Toți vor să devină un Hagi, dar Hagi a fost unul. Gimnastele nu trebuie împușcate, nici blamate! La 16 ani, fetele trec printr-o perioadă specifică vârstei lor, criza de personalitate. Înainte luam medalii de aur, fiindcă era mai multă rigoare în pregătire. Acum, însă, s-a trecut de la o rigoare maximă la o democrație prea mare. Nivelul educațional este cel care este. Întreaga societate românească e vinovată”, a comentat tehnicianul constănțean pentru Ziaristii.com.

Forminte are în palmares peste 100 de medalii de aur, argint și bronz la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene. A mai antrenat lotul național între anii 2005-2010.

De asemenea, antrenorul în vârstă de 62 de ani a precizat că nu are de gând să își depună demisia.

„Dacă mă vor da afară cei de la Federație, asta e, voi pleca. Dar să știți că niciun antrenor nu va reuși să facă ceva în plus. Nici domnul Belu, nici altcineva. Tot cu fetele astea va lucra. Trebuie să creștem numărul de gimnaste, să ieșim din minciuna frumoasă că România trebuie să aducă tot timpul numai medalii. Implementarea noului cod de punctaj generează alt mod de pregătire pentru un anumit tip de gimnaste. Asta ne-a dat peste cap. Latru ca Moise-n pustiu, dar nu mă aude nimeni”, a adăugat Nicolae Forminte.

Corina Ungureanu: „Fetele de azi nu au mentalitatea noastră”

Un diagnostic pus gimnasticii românești a venit și din partea Corinei Ungureanu, fostă campioană europeană la sol în 1998 și membră în „echipa de aur” a României, care a câștigat de două ori titlul mondial.

„Sunt multe cauze. Aș insista asupra nivelul scăzut tehnic al gimnastelor, lipsa unei strategii a ministerului și plecarea antrenorilor din țară. Nu putem face performanță în acest ritm, iar rezultatul era previzibil, chiar dacă sperăm să intrăm în primele 12 națiuni ale lumii”, a explicat Corina Ungureanu pentru RFI.

„Fetele de azi nu au mentalitatea noastră. Au echipamente, stau la hoteluri, beneficiază de multe dintre lucrurile care nouă ne lipseau. La noi, dacă îți zicea doctorul că lipsești o săptămână de la antrenamente, după o zi sau două erai deja la treabă. Aveam mentalitate de învingător. M-am uitat și eu la recentele Campionate Mondiale, dar nivelul e sub ce făceam noi acum 20 de ani”, a subliniat Corina Ungureanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here