Franţa | Studenţii în situaţie precară pot beneficia de o masă la tariful de un euro până la Crăciun

Sursa: Pixabay

Guvernul francez a promis luni că studenţii aflaţi într-o situaţie precară pot solicita să primească o masă caldă la tariful de un euro până la Crăciun, în Franţa, chiar dacă nu sunt bursieri, în plină dezbatere privind sărăcia în rândul studenţilor din această ţară, scrie AFP, citată de Agerpres.ro.

„Nu trebuie să rămână izolaţi, cu dificultăţile lor”, a declarat într-o emisiune radiodifuzată ministrul pentru învăţământul superior, Sylvie Retailleau, evocând un mecanism accesibil „pentru toţi studenţii cu situaţie materială precară”.

Studenţii care nu au mijloacele pentru a-şi procura mâncare pot solicita primirea unei mese la tariful de un euro până la Crăciun, fără criterii de venit. Ulterior, dosarul lor va fi „analizat” individual pentru a se stabili dacă se poate continua acordarea acestei facilităţi.

Statul francez compensează integral această măsură, ceea ce va costa 50 de milioane de euro în 2023, a precizat Retailleau.

Întrebată în legătură cu diminuarea cantităţilor de alimente în unele cantine universitare, reclamată de studenţi, mai ales la Rennes, în vestul Franţei, ea a asigurat că nu se pune problema.

„Nu se pune problema să fie studenţi care merg la cursuri cu stomacul gol”, a asigurat ministrul.

Începutul anului universitar 2022 a fost marcat de realitatea dificultăţilor cu care se confruntă studenţii, Federaţia asociaţiilor generale studenţeşti (FAGE) denunţând o „adevărată explozie” a costurilor, în condiţiile în care studenţii sunt nevoiţi să scoată din buzunare în medie peste 1300 de euro – cu peste 13% faţă de anul precedent – pentru materiale pedagogice şi asigurări de locuinţe şi sănătate.

Sindicatul studenţesc Unef a evocat la rândul său o creştere cu peste 6% a costului vieţii de student în anul viitor, adică o cheltuială suplimentară de aproape 430 de euro pe an.

Universitatea din Corsica a anunţat în ce o priveşte încă de la începerea cursurilor, în septembrie, că le va oferi tuturor studenţilor, bursieri sau nu, două mese gratuite pe zi în restaurantele universitare, o premieră în Franţa.

COP27 | Macron îndeamnă SUA şi China „să-şi plătească partea” ca să ajute ţările sărace vulnerabile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here