Franţa, zboruri de antrenament cu avioane rapide deasupra Bosniei

Forţa de menţinere a păcii a Uniunii Europene în Bosnia (EUFOR) a anunţat sâmbătă că Franţa va efectua zboruri de antrenament cu avioane rapide deasupra Bosniei, având în vedere deteriorarea situaţiei de securitate la nivel internaţional, informează Agerpres, care citează Reuters.

Săptămâna trecută, UE a decis să-şi mărească forţa EUFOR la 1.100 de militari de la 600, trimiţând rezerve din Austria, Bulgaria, România şi Slovacia pentru a evita o potenţială instabilitate după invazia Rusiei în Ucraina. Unele trupe au sosit deja.

Bosnia se află la sute de kilometri de lupte, dar se confruntă cu o mişcare separatistă sârbă bosniacă din ce în ce mai insistentă, despre care analiştii spun că are cel puţin sprijinul tacit al Moscovei.

”Portavionul Charles de Gaulle efectuează în prezent antrenamente operaţionale în Marea Mediterană şi, începând de luni 7 martie, avioanele sale Rafale vor efectua survoluri ale Balcanilor de Vest, inclusiv ale Bosniei-Herţegovina”, a precizat EUFOR.

Oficiali de rang înalt din NATO şi UE au avertizat că instabilitatea provocată de războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Balcanii de Vest, Republica Moldova şi Georgia.

Bosnia, ca şi Ucraina, a declarat de mult timp că doreşte să adere la NATO, o poziţie care a înfuriat Rusia. Moscova a transmis în martie anul trecut că va reacţiona dacă Bosnia va face paşi în direcţia aderării la alianţa militară condusă de SUA.

Sârbii bosniaci, conduşi de pro-rusul Milorad Dodik, doresc ca ţara să rămână neutră şi să nu facă parte din NATO.

Dodik, care este membrul sârb al preşedinţiei tripartite a ţării, a declanşat cea mai gravă criză politică a Bosniei de la sfârşitul războiului din anii ’90, contestând instituţiile statului ca parte a unei încercări de lungă durată a sârbilor de a se separa şi, în cele din urmă, de a se alătura Serbiei vecine.

EUFOR, care a înlocuit trupele de menţinere a păcii ale NATO în Bosnia în 2004, este formată din aproximativ 3 500 de persoane – 600 dintre acestea fiind desfăşurate în prezent în ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here