Gazul rusesc, vândut României cu 60% mai scump decât celorlalte ţări europene

Grupul rus Gazprom a exportat anul trecut spre România o cantitate de 962 milioane de metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 3,2% comparativ cu 994 milioane de metri cubi în 2019, arată datele publicate de companieîn luna februarie.

Conform acestor date, citate de Agerpres, România este unul dintre cei mai mici clienţi ai Gazprom din regiune, în condiţiile în care anul trecut Ungaria a importat de la Gazprom 8,637 miliarde de metri cubi de gaze naturale, Republica Moldova 3,04 miliarde de metri cubi, Bulgaria 2,28 miliarde de metri cubi şi Serbia o cantitate de 1,346 miliarde de metri cubi.

Practic, singurele state din regiunea Europei Centrale şi de Est care au importuri mai mici de gaze naturale de la Gazprom decât România sunt: Lituania, Slovenia, Estonia, Bosnia-Herţegovina şi Macedonia de Nord.

În acest context, prețul mediu plătit de România pentru gazele importate de la Gazprom, prețul la intrarea în țară, a fost de 16,75 euro/MWh, potrivit unui raport al Directoratului pentru Energie al Comisiei Europene, analizat de Profit.ro. Ceea ce reprezintă cu peste 6 euro/MWh mai mult decât media celorlalte state europene care au semnate contracte direct cu Gazprom și nu beneficiază de un preț de hub.

Comparativ, m arată Profit.ro, Ungaria a achitat, în 2020, un preț mediu cu 6,3 euro/MWh mai redus, iar Bulgaria cu 5 euro/MWh mai mic decât România. În 2019, bulgarii plăteau 23 euro/MWh către Gazprom (și către operatorii de transport ai statelor prin care tranzita gazul rusesc, cei din Ucraina și cei din România), cu aproape un euro peste prețul achitat de companiile din România. Dar anul următor, după construirea TurkStream și mutarea tranzitului gazului rusesc pentru statele balcanice pe această rută, prețul perceput bulgarilor s-a înjumătățit, ajungând la 11,76 euro/MWh.

În altă ordine de idei, arată şi Agerpres, pe ansamblu, exporturile Gazprom în Europa au scăzut cu 12,1% în 2020 până la 174,97 miliarde de metri cubi, în condiţiile în care preţurile şi cererea în industria energetică au fost afectate de pandemia de coronavirus.

Principalul client european al Gazprom a fost Germania, în cazul căreia importurile au scăzut cu 14,3% în 2020 până la 45,8 miliarde de metri cubi. Următoarele două pieţe importante ale Gazprom sunt Italia şi Belarus, în cazul cărora exporturile grupului rus au înregistrat scăderi de 5,9%, respectiv 7,4%.

1 COMENTARIU

  1. Si nimic??..vreo demisie, vreun scandal, vreo merdenea…??..alo Pârțu ,nu te mai faci pe tine ?..parca tu erai buricul guvernului, nu știai nici de asta??.bine ca plătește poporul facturi de ia dracul si pe tine te doare in bască..
    Unde-i ministrul ala cu demisia în mâna??..
    Rusine Pârțu!!!..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here