Gen.Milley: Mișcările ruse de trupe, la granița cu Ucraina, produc „multe îngrijorări”

Foto: Generalul Mark Milley

Statele Unite urmăresc destui indicatori și avertismente legate de activitățile militare ruse din apropierea Ucrainei pentru a avea „multe îngrijorări”, iar retorica rusă pare din ce în ce mai stridentă, a declarat, joi seara, cel mai înalt ofițer american, notează Reuters.

<< Generalul de armată Mark Milley, președintele șefilor de stat major, a refuzat să facă speculații cu privire la opțiunile pe care Statele Unite le-ar putea lua în considerare în cazul unei invazii rusești. Dar Milley, în unele dintre cele mai ample remarci ale sale asupra crizei, a subliniat importanța suveranității Ucrainei, pentru Washington și pentru alianța NATO.

„Sunt în joc interese semnificative de securitate națională ale Statelor Unite și ale statelor membre NATO, în cazul în care ar exista un act de acțiune agresivă din punct de vedere militar a rușilor într-un stat național independent din 1991”, a spus Milley în timpul unui zbor de la Seul spre Washington.

Ucraina susține că Rusia a adunat peste 90.000 de soldați în apropierea graniței. Însă Moscova a respins sugestiile potrivit cărora se pregătește de un atac asupra vecinului său sudic și și-a apărat dreptul de a desfășura trupe pe propriul teritoriu după cum crede de cuviință.

Kremlinul a anexat deja peninsula Crimeea a Mării Negre de Ucraina, în 2014, și apoi i-a susținut pe rebelii care luptă cu forțele guvernamentale de la Kiev în estul țării. Conflictul a ucis 14.000 de oameni, spune Kievul.

Experții avertizează că o invazie rusă necontestată ar putea fi destabilizatoare, creând reverberații mult dincolo de Ucraina, într-un moment de anxietate crescândă cu privire la intențiile chineze față de Taiwan.

Milley a refuzat să facă public estimarea sa cu privire la numărul forțelor ruse din apropierea Ucrainei, dar a sugerat că preocupările sale merg dincolo de cifrele brute din teren.

„Nu am de gând să vă spun ce monitorizăm, care sunt indicatorii sau avertismentele din perspectivă de intelligence, dar le urmărim pe toate”, a spus Milley. „Și sunt destule acolo, acum, pentru a crea o mare îngrijorare”. >>

Îngrijorarea despoților nealeși

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here