Cazul Peng Shuai, „mai mare decât afacerile”. De ce este importantă confruntarea dintre WTA și Partidul Comunist Chinez?

Foto: Wikimedia Commons

Drumul comercial către Beijing este presărat cu scuze groaznice, ploconiri josnice și complicitate tăcută la represiune. De aceea, decizia WTA din această săptămână de a suspenda toate turneele din China este atât de importantă. Făcând acest lucru, WTA demonstrează un sprijin lăudabil pentru tenismena dispărută Peng Shuai, dar pune, de asemenea, claritatea morală înaintea afacerilor și adoptă o poziție rară împotriva Partidului Comunist Chinez, scrie Ian Williams în The Spectator.

🔹 Într-o declarație dată publicității miercuri, directorul executiv al WTA, Steve Simon, a spus: „Nu văd cum le mai pot cere sportivelor noastre să concureze acolo.” El a spus că are îndoieli serioase că Peng este „liberă, în siguranță și nesupusă intimidării”. Nicio altă organizație sportivă majoră nu a respins Partidul în acest fel. „Dacă oamenii puternici pot înăbuși vocile femeilor și pot arunca sub covor acuzațiile de agresiune sexuală, atunci baza pe care a fost fondată WTA – egalitatea pentru femei – ar suferi un regres imens”, a spus el. „Nu voi lăsa așa ceva să se întâmple în WTA și jucătoarelor sale.”

Peng, una dintre cele mai cunoscute personalități sportive din China, a susținut pe contul său de socializare Weibo, pe 2 noiembrie, că Zhang Gaoli, fost vicepremier și membru al Comitetului permanent din Biroul Politic al Partidului, cel mai înalt grup de conducere al țării, a abuzat-o. Postarea a fost eliminată de cenzori în 20 de minute, iar contul lui Peng a fost blocat. Într-un efort disperat de-a împiedica oamenii să caute postarea și de-a închide conversația, cenzorii au adăugat „tenis” pe o listă de cuvinte interzise.

De mai bine de două săptămâni nu s-a auzit nimic despre Peng. Apoi, presa de stat a lansat o captură de ecran a unui e-mail (cursorul încă mai putea fi văzut) care ar fi fost trimis de sportivă lui Simon, în care spunea că este în siguranță și că acuzațiile anterioare de abuz erau neadevărate. Acest mesaj a fost urmat de o serie de fotografii și videoclipuri puse în scenă cu Peng – într-unul se auzea chiar indicația regizorului.

Autoritățile chineze au facilitat două apeluri video, nu cu WTA, ci cu Comitetul Olimpic Internațional, în care Peng a spus că este „în siguranță și bine”. COI pare să fi fost ales din preocuparea de-a evita întreruperea viitoarelor Jocuri Olimpice de Iarnă. COI spune că este angajat într-o „diplomație liniștită” – atât de liniștită încât este aproape imposibil de distins de complicitate.

Multe dintre acestea sunt familiare – dispariția criticilor sau a altora care îi nemulțumesc pe liderii paranoici ai Chinei, declarațiile forțate sau inventate de pocăință sau vinovăție, adesea înregistrate de camerele complice ale presei de stat. Dar în cazul lui Peng propaganda pare deosebit de stângace și amatoare, sugerând un anumit grad de surpriză în fața reacției provocate. Conducerea Partidului Comunist este mult mai obișnuită să se ocupe de afacerile și grupurile sportive din Occident.

Realitatea este că nicio declarație, fotografie sau videoclip ale lui Peng nu pot fi considerate credibile cât timp rămâne în China. Un lider al Partidului Comunist cu vechimea lui Zhang Gaoli este de neatins. Poate că acum s-a pensionat, dar în sistemul chinez i se oferă în continuare toate privilegiile și protecția unui membru existent al Comitetului permanent. În lumea întunecată și paranoică a politicii partinice de top, a permite ca cineva de neatins să fie investigat este văzut ca un risc pentru toți, deschizând porțile pentru răzbunări și comploturi. Acuzațiile lui Peng nu vor face subiectul unei anchete. Mișcarea emergentă #MeToo China nu va fi permisă nicăieri în apropierea vârfului puterii.

În ultimii doi ani, nu au existat evenimente WTA în China din cauza pandemiei de coronavirus, deși a primit investiții chineze substanțiale în ultimii ani. Nouă turnee profitabile au fost organizate în țară în 2019, dar Simon a insistat cu fermitate asupra faptului că cazul lui Peng este „mai mare decât afacerile”.

Poziția WTA și a jucătoarelor sale senioare este cu atât mai lăudabilă dacă o punem în balanță cu sceneta aproape de vodevil a lui Jamie Dimon, șeful băncii de investiții JP Morgan Chase și sponsor al tenisului din China. El a prezentat nu una, ci două scuze jalnice după ce-a glumit în timpul unui discurs adresat liderilor de afaceri, cărora le-a spus că banca lui va supraviețui Partidului Comunist (ambele își sărbătoresc centenarul). La începutul acestui an, JP Morgan a obținut aprobarea autorităților de reglementare chineze pentru a conduce o bancă de investiții deținută în totalitate în țară. Acesta a fost un moment de referință pentru accesul băncilor străine pe piața chineză și a reflectat, de asemenea, nevoia Chinei de a valorifica expertiza în domeniul piețelor financiare. În noiembrie 2021, în timpul unei vizite la Hong Kong, Dimon a primit o dispensă specială pentru a evita regulile stricte de carantinare ale orașului. „Este o bancă foarte mare și are afaceri foarte importante în Hong Kong”, a explicat liderul din Hong Kong, Carrie Lam. JP Morgan a fost, de asemenea, un sponsor major al Shanghai Masters, un turneu important de tenis.

La începutul acestei săptămâni, un episod din The Simpsons care ridiculizează cenzura Partidului Comunist asupra masacrului din Piața Tiananmen a fost cenzurat de noul serviciu de streaming Disney din Hong Kong. În episodul eliminat, Homer duce familia să vadă trupul îmbălsămat al lui Mao în Piața Tiananmen, pe care el îl descrie drept „un înger mic care a ucis 50 de milioane de oameni”. Aceștia trec pe lângă o placă pe care scrie: „În acest loc, în 1989, nu s-a întâmplat nimic”. Nu este clar dacă Disney a eliminat episodul în sine sau i s-a cerut să facă acest lucru. Ar fi aproape amuzant dacă implicațiile nu ar fi atât de grave.

Marți, într-un forum virtual cu grupuri de afaceri americane, Xie Feng, un viceministru chinez responsabil de gestionarea relației China-SUA, și-a îndemnat publicul să facă lobby guvernului pentru politici mai prietenoase cu China. Companiile nu pot face bani „în tăcere”, a avertizat el. Au fost organizate forumuri similare cu companii britanice. Partidul Comunist nu-și mai dorește doar investiția, ci vrea din ce în ce mai mult să controleze și modul în care partenerii gândesc și ceea ce spun. Li cere să ia parte și prea mulți par fericiți să fie în aceeași barcă – o formă de sindrom Stockholm, în care un ostatic ajunge să se identifice cu valorile și scopurile răpitorului. Acesta este motivul pentru care acțiunea WTA din această săptămână este atât de încurajatoare.🟦

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here