General ucrainean: Lukașenko practic nu controlează forțele armate din Belarus. Comandanții de acolo sunt sub conducerea operațională a rușilor

Cinci batalioane tactice din Belarus, sau aproximativ 5.000 soldații sunt gata să intre pe teritoriul Ucrainei. În total, 10.000-15.000 de soldați belaruși ar putea lua parte la invazie, a apreciat generalul Viktor Jahun de la Serviciul de Securitate al Ucrainei, scrie fakt.pl.

Principalele forțe care pot fi trimise la luptă sunt completate de 5.000 de soldați de rezervă și, suplimentar, de câteva mii de soldați din cadrul așa-numitului al treilea val  – a spus Jahun, citat de agenția de presă UNIAN. ”Cel mai important obiectiv al autorităților din Belarus rămâne însă asigurarea logisticii trupelor ruse”, a adăugat generalul.

În opinia SBU, posibilele direcții de atac ale armatei belaruse ar putea fi Włodzimierz, în regiunea Rivne, precum și Luțk și orașul Kovel, din regiunea Lutsk, lângă granița cu Polonia. „Aici sunt expediate cele mai multe dintre armele și echipamentele militare din Occident”, a explicat Jahun.

Aleksandr Lukașenko practic nu are control asupra forțelor armate din Belarus. Comandanții de acolo, inclusiv șeful Statului Major General, se află sub conducerea operațională a rușilor”, a adăugat un reprezentant al serviciului ucrainean.

*Apel la proteste

Primarul orașului Jitomir, Serhiy Sukhomlin, le-a cerut belarușilor să iasă în stradă și să spună deschis ce cred despre invazia rusă a Ucrainei. „Acesta nu este războiul nostru, nici al tău. Acesta este războiul lui Vladimir Putin”, a spus Sukhomlin la Belsat TV

”În urmă cu doi ani, la Jitomir a avut loc un forum economic ucrainean-belarus. După acest eveniment, orașul nostru a cumpărat autobuze și troleibuze MAZ, din Belarus. Dacă Belarus participă la invazia rusă, aceste vehicule vor transporta morții: tații tăi și copiii tăi care vor muri aici – a spus Suchomłin.

Jitomir este un oraș districtual din partea centrală a Ucrainei, situat la 170 km de granița cu Belarus. Instalațiile din și în jurul Jitomir au fost ținta bombardamentelor rusești și a atacurilor cu rachete în ultimele săptămâni.

Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Cichanouska, a apreciat că „nu există nicio posibilitate ca regimul” președintelui rus Vladimir Putin și regimul din Belarus al lui Aleksandr Lukașenko „să reușească să supraviețuiască” războiului din Ucraina. „(Acești lideri) au intrat pe drum fără întoarcere”, a declarat ea într-un interviu pentru La Repubblica.

„În nevoie disperată de a-și păstra puterea, Aleksander Lukașenko i-a vândut suveranitatea Belarusului lui Putin, permițând ca țara noastră să fie folosită pentru agresiunea împotriva Ucrainei”, a spus Cichanouska.

„Dar a făcut o greșeală”, a subliniat ea, citând un sondaj conform căruia doar 3% dintre belaruși susțin războiul. După cum a subliniat ea, tot mai mulți oameni sunt împotriva agresiunii ruse în Ucraina, organizând proteste și acțiuni de sabotaj și făcând presiuni asupra soldaților să nu participe la conflict.

Potrivit lui Cichanouska, un număr mare de soldați belaruși nu doresc să ia parte la război. „Dacă Lukașenko i se va alătura (lui Putin -n.r.), vor exista dezertări, refuzuri de a asculta ordinele și chiar acte spontane de capitulare în fața armatei ucrainene”, a subliniat ea. În opinia ei, schimbările democratice din Belarus „sunt strâns legate de succesul ucrainenilor în apărarea independenței lor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here