Ministrul german de externe, Heiko Maas, a solicitat duminică organizarea unei reuniuni de urgenţă a miniştrilor de externe din statele membre UE săptămâna aceasta, în care să fie dezbătută escaladarea tensiunii în Orientul Mijlociu după uciderea comandantului militar iranian Qassem Soleimani în Irak de către forţele americane, informează Reuters.

„În calitate de europeni, am încercat şi am testat canale de comunicare reziliente din toate părţile, pe care trebuie să le utilizam pe deplin în aceasta situaţie”, a spus Maas într-un comunicat.

Ministrul german de externe i-a propus şefului diplomaţiei europene Josep Borrell să convoace o reuniune a miniştrilor de externe din statele membre UE pentru a se pune de acord asupra unei abordări comune, notează Agerpres.

Maas a mai spus că Germania va discuta cu guvernul irakian după ce, duminică, parlamentul de la Bagdad a susţinut o recomandare a premierului de a solicita ca toate trupele străine să părăsească teritoriul Irakului.

„Interesul nostru major este ca stabilitatea şi unitatea Irakului să nu devină victime ale escaladării recente”, a precizat şeful diplomaţiei de la Berlin.

Germania are în jur de 120 de militari dislocaţi în Irak în cadrul operaţiunii Inherent Resolve a coaliţiei internaţionale aflate sub conducerea SUA.

„Suntem pregătiţi să ne continuăm sprijinul dacă se doreşte iar situaţia o permite”, a mai spus Maas.

„Acum discutăm intens acest subiect cu partenerii noştri în cadrul Consiliului NATO, al Uniunii Europene, în coaliţia anti-ISIS şi mai ales cu contactele noastre din Irak”.

Între timp, Germania a decis să amâne apropiata retragere a trupelor sale din Irak, a anunţat pe Twitter, duminică, ministrul german al apărării. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here