Germania îi cere Rusiei să o apere pe jurnalista Elena Milașina, amenințată cu moartea de „buldogul” cecen al lui Putin

Germania i-a cerut miercuri Rusiei să asigure securitatea jurnalistei multipremiate Elena Milaşina după o ameninţare formulată la adresa sa de liderul regiunii cecene Ramzan Kadârov, informează dpa, citată de Agerpres.

„Ameninţările formulate de oficiali de stat sunt cu totul inacceptabile şi contravin oricăror legi”, a subliniat într-un comunicat reprezentanta Germaniei pentru drepturile omului Baerbel Kofler. Rusia trebuie „să asigure libertatea presei şi protecţia jurnaliştilor”, a spus Kofler, atribuind de asemenea comunicatul omologului său francez Francois Croquette.

Kadârov a avut o problemă cu un articol al Elenei Milaşina publicat de cotidianul independent Novaia Gazeta, în care a scris că poliţia cecenă a făcut abuzuri în asigurarea măsurilor de carantină impuse pentru încetinirea pandemiei de coronavirus.

Articolul, publicat pe 12 aprilie cu titlul „Moartea din cauza coronavirusului este un rău mai mic”, a fost înlăturat de pe site în urma unui ordin emis de Biroul Procurorului General, a informat publicaţia.

Într-o înregistrare video postată de Novaia Gazeta pe 13 aprilie, Kadârov declară că, dacă Milaşina vrea într-adevăr să facă din autorităţile cecene nişte criminali, ele se vor simţi obligate să devină. „Dacă doreşti ca noi să comitem o crimă şi să devenim criminali, doar spune-o”, declară Kadârov.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a spus la postul de radio Eho Moskvî, pe 16 aprilie, că afirmaţiile făcute de Kadârov au fost unele emoţionale şi nu încalcă nicio lege.

Milaşina, care informează regulat despre regiunea Caucazului de Nord rus ce include şi Cecenia, a afirmat în februarie că a fost atacată de persoane necunoscute într-un hotel din capitala Ceceniei, Groznâi.

Milaşina a primit în 2017 Premiul franco-german pentru Drepturile Omului şi Statul de Drept, iar în 2013 Premiul Departamentului de stat al SUA „Femei Curajoase din întreaga lume”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here