Sub ochii lui Putin, vasalul rezolvă pandemia cu bastoane și amenințări cu moartea. În Cecenia, suspecții de Covid-19 sunt vânați ca homosexualii

Sursa: government.ru

În timp ce curg criticile cu privire la modul în care gestionează epidemia, dictatorul din Cecenia face ce știe el mai bine: acționează brutal, reprimând și amenințând presa. Cu pasivitatea binevoitoare a Kremlinului, constată cotidianul francez, Liberation.

Videoclipul este grăitor, deși făcut pe fugă, fiind filmat cu telefonul mobil. Îl vedem pe Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, înnebunit de furie în ceea ce trebuie să fie grădinile reședinței sale. Ținta furiei sale? Un articol publicat în 12 aprilie, în ziarul independent Novaia Gazeta, care îl critică pentru gestionarea pandemiei de coronavirus din Cecenia.

„Domnilor de la FSB, faceți ceva cu acești suboameni care ne provoacă”, exclamă el. Vrei să fim criminali, nu? Unul dintre noi va prelua responsabilitatea și va merge la închisoare pentru toată lumea. Nu ne forțați să devenim asasini!”

Ancheta dezvăluia situația din mai multe spitale cecene puse sub carantină, în care personalul medical a fost infectat din cauza lipsei echipamentului de protecție. Articolul punea, totodată, sub semnul îndoielii raportările oficiale ale Ceceniei, care indică 175 de cazuri de Covid-19 în regiune. Pe ce bază? Agresiunile îndreptate împotriva persoanelor suspectate că ar purta virusul i-ar împinge pe mulți să ascundă starea în care se află sau să evite cu orice preț să apeleze la medic. Critici insuportabile pentru Kadîrov, în condițiile în care liderul cecen a făcut din lupta contra pandemiei, încă de la apariția primelor cazuri în Rusia, noul său cal de bătaie.

„Dacă trebuie, lovesc”

„Kadîrov este un soldat, lupta este elementul său. Trebuie să lupte mereu cu un inamic, spune Ekaterina Sokirianskaïa, directorul Centrului de Analiză și Prevenire a Conflictelor (CAPC) și specialist în Caucaz. În acest moment, dușmanul este coronavirusul, dar înainte fuseseră homosexualii și înaintea lor teroriștii, conducerea în stare de ebrietate, activiștii pentru drepturile omului… „În fața acestui nou inamic, Kadîrov și-a desfășurat strategia obișnuită: brutalitate dezinhibată cu pasivitatea binevoitoare a Kremlinului.

Până la sfârșitul lunii martie, când Cecenia a avut doar trei cazuri de infecție cu noul coronavirus, a decretat închiderea tuturor cafenelelor și restaurantelor. La începutul lunii aprilie, a stabilit interdicția de a ieși din case, în intervalul orar 20-08. Reacționând la un videoclip cu ofițeri de poliție ceceni care îl băteau pe un bărbat prins că încalcă restricțiile, Kadîrov a ridicat din umeri.

„Aș prefera să bat pe cineva decât să îngrop 1.000 de oameni”, a scris el pe contul său de Instagram, canalul preferat de comunicare. „Acesta este motivul pentru care iau măsuri foarte dure. Dacă este trebuie, lovesc cu bastonul. Dacă este necesar, îl arunc în închisoare, dar îmi voi apăra poporul”, mai spunea dictatorul cecen. În cele din urmă, victima va publica un videoclip în care-și cere scuze care va fi difuzat la televiziunea publică cecenă.

Tot la începutul lunii aprilie, Kadîrov a decis să le interzică tuturor nerezidenților să intre pe teritoriul cecen. Când premierul Rusiei, Mihaïl Michoustin, i-a spus că această decizie nu se încadrează în prerogativele sale, el și-a permis să-i răspundă: „Frontierele sunt închise și vor rămâne așa”. Când i s-au pus întrebări pe acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, nu a găsit nimic în neregulă cu atitudinea lui Kadîrov.

Un război personal

Nici purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin nu a găsit ceva în neregulă la amenințările deschise făcute de liderul cecen la adresa jurnaliștilor de la Novaia Gazeta. „Nimic neobișnuit”, a spus el simplu, Peskov, care a mai observat doar că Ramzan Kadîrov „este foarte emoțional”. Asta este. Liderul unuia dintre vasalii Federației Ruse tocmai a amenințat, public, jurnaliștii cu moartea și nici măcar nu va primi o mustrare. Totuși, aceste amenințări nu trebuie luate ușor. Războiul personal al lui Ramzan Kadîrov cu Novaia Gazeta este unul vechi și violent.

Pe 6 februarie, Elena Milachina, corespondentul cecen al ziarului, a fost agresată în holul hotelului său, la scurt timp, a declarat ea, după ce primise amenințări din partea lui Kadîrov. Tot ea a semnat și ancheta din 12 aprilie, privind gestionarea epidemiei, stârnind noi valuri de furie și alte amenințări din partea liderului cecen. În 2017, enervat de investigațiile din Novaia Gazeta, care denunțau persecuțiile la care erau supuși homosexualii din Cecenia, Kadîrov a cerut „răzbunare” împotriva „dușmanilor credinței și patriei noastre”. Cu puțin timp înainte de asasinarea ei, în iulie 2009, activista pentru drepturile omului și jurnalista de la Novaia Gazeta, Natalia Estemirova, fusese amenințată și cu moartea. Anna Politkovskaya, ucisă la Moscova în 2006, acoperise, ca jurnalist, Cecenia, pentru același ziar.

Dar în ochii Kremlinului, nu contează provocările și asasinatele lui Ramzan Kadîrov: în gestionarea afacerilor cecene, Kadyrov beneficiază întotdeauna de un cec în alb. „Putin consideră că Ramzan își îndeplinește corect misiunea, că rezolvă problema separatismului cecen, asigură„ stabilitatea și loialitatea regiunii, încheie Ekaterina Sokirianskaia. Că uneori provoacă scandaluri cu homosexualii, cu coronavirusul, pentru Kremlin este jenant, dar tolerabil”, mai spune aceasta, citată de Liberation.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here