Germania testează primele vehicule autonome în transportul public local

Sursa foto: X.com

Operatorul feroviar german Deutsche Bahn şi organismul responsabil pentru serviciile feroviare regionale din vestul ţării au anunţat lansarea primului proiect pilot din Germania dedicat unui serviciu de transport la cerere cu vehicule autonome, inclus în transportul public local, transmite DPA, citată de Agerpres.

Vehiculele operează fără şofer într-o zonă definită, însă iniţial la bord se va afla un şofer de siguranţă, a anunţat marţi Deutsche Bahn.

Şase vehicule din Darmstadt şi districtul Offenbach urmează să fie puse în funcţiune treptat în modul de testare. Pentru moment, nu va fi permis accesul pasagerilor la bord, a declarat Deutsche Bahn.

Testele fac parte dintr-un proiect numit KIRA, un acronim format din iniţiale cuvintelor germane care înseamnă operare regulată bazată pe inteligenţă artificială (AI) a serviciilor autonome de transport la cerere.

Datorită tehnologiei utilizate în cadrul proiectului KIRA, vehiculele ar urma să se deplaseze în traficul rutier la viteză normală.

Compania feroviară a indicat că toate manevrele de conducere vor fi decise de vehicul. Însă, vehiculele vor fi monitorizate de personalul tehnic de supraveghere de-a lungul perioadei de testare.

Deutsche Bahn speră că acest serviciu va face transportul public local mai atractiv şi mai flexibil.

Navetele autonome ar trebui să contribuie la mobilitatea generală, în special în zonele rurale, şi să conecteze diferite modalităţi de transport.

Proiectul este susţinut de Ministerul Transporturilor din Germania cu 2,2 milioane de euro, şi de landul Hessa.

Testul a fost autorizat de Autoritatea Federală pentru Transporturi din Germania, notează DPA.

Prima „bibliotecă de mirosuri de patrimoniu” din lume, lansată în Polonia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here