Germania va debloca un ajutor de 50 de milioane de euro pentru civilii din Gaza

Germania va debloca cu efect imediat 50 de milioane de euro ajutor suplimentar pentru populaţia civilă din Fâşia Gaza, care se confruntă cu o situaţie umanitară „catastrofală”, a anunţat joi şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care s-a aflat în vizită în Iordania, relatează AFP.

„Mesajul nostru este clar: nu abandonăm mame, taţi şi copii palestinieni nevinovaţi”, a declarat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă la Amman, alături de omologul său iordanian, Ayman Safadi, potrivit Agerpres.

Cu acest ajutor suplimentar, „sprijinim organizaţii internaţionale precum Programul Alimentar Mondial, UNICEF şi mai ales UNRWA (agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni) pentru ca locuitorii din Gaza să poată fi aprovizionaţi cu alimente”, a mai spus Baerbock.

„Ne pregătim să putem trimite echipe medicale în Gaza”, a adăugat ea.

Salutând „semnalele” care oferă speranţă în ceea ce priveşte deschiderea „cel puţin limitată” a punctului de trecere Rafah, între Egipt şi Fâşia Gaza, ministrul german a cerut tuturor părţilor implicate „să depăşească ultimele obstacole” pentru a realiza acest lucru.

„Avem nevoie de locuri în Gaza unde civilii, familiile şi copiii să poată fi trataţi în deplină siguranţă, adică locuri de infrastructură civilă, spitale şi şcoli”, a mai spus Baerbock care a dat asigurări că lucrează în această direcţie.

Iordania este prima etapă a unui turneu în Orientul Mijlociu al ministrului german care urmează să meargă în vizită în Israel şi Liban până sâmbătă.

Şefa diplomaţiei germane s-a aflat deja în Israel şi Egipt săptămâna trecută.

Înainte de plecarea sa joi, ea a reafirmat „solidaritatea de neclintit” a Germaniei faţă de Israel şi a denunţat „calculul perfid al Hamas de a expune populaţia civilă palestiniană la moarte şi suferinţă”.

Descriind situaţia umanitară din Gaza drept „catastrofală”, ea a afirmat că este „esenţial ca ajutorul internaţional, hrana, apa şi proviziile medicale să ajungă rapid şi fără obstacole la locuitorii din Gaza”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here