Sursa: Pexels

Hackeri „apropiați intereselor de securitate ale Moscovei”, desfășoară o amplă campanie de discreditare a NATO care constă în plantarea de știri false în site-urile unor publicații din țări precum Polonia sau Lituania, se arată într-un raport prezentat de The Guardian.

Campania, intitulată „Ghostwriter” presupune obținerea accesului, de către hackeri, la sistemele de editare (DMS – Document Management System) ale site-urile de știri. Odată reușit acest lucru, hackerii șterg știrile originale, deja publicate, și le înlocuiesc, în schimb, cu știri false menite a submina încrederea în Alianța Nord-Atlantică.

Conform unui raport realizat de compania Mandiant, specializată în securitate cibernetică, din 2017 și până în prezent au fost identificate 14 astfel de atacuri la adresa publicațiilor online din Polonia și Lituania.

În luna mai a acestui an, de pildă, mai multe site-uri de știri din Polonia au fost atacate de hackeri care au publicat știri în care erau inserate citate false ale comandantului forțelor SUA din Europa în care acesta lua în derâdere capacitatea de luptă a armatei poloneze.

De asemenea, site-urile de știri din Lituania au fost ținta unor atacuri similare la începutul anului, când au fost publicate mai multe știri false conform cărora primul caz de COVID-19 ar fi fost adus în statele baltice de către un ofițer american.

Tot în Lituania, în septembrie anul trecut, a apărut, în mod similar, o informație falsă legată de profanarea unui cimitir evreiesc de către mai mulți militari germani prezenți în această țară în cadrul unui exercițiu NATO.

Specialiștii Mandiant apreciază că „actorii din spatele acestei campanii au la dispoziție resurse materiale importante” și că au fost descoperite suficiente dovezi care să conducă la concluzia că respectivii hackeri „sunt apropiați intereselor de securitate ale Rusiei”.

*Mail-uri fantomă

O altă metodă folosită de hackeri este cea a spargerii serverelor de email sau a site-urilor unor instituții și transmiterea de e-mailuri cu informații false.

Astfel, în luna aprilie, pe site-ul Academiei Militare din Polonia a fost publicată o scrisoare falsă în care comandantul acestei instituții îndemna trupele poloneze să se opună „ocupației” americane și să refuze participarea la exercițiul NATO Defender Europe 20.

Tot în aprilie, un e-mail fals, transmis redacțiilor de știri din partea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, anunța retragerea trupelor NATO din Lituania din cauza pandemiei de coronavirus.

NATO a refuzat să comenteze în legătură cu acest subiect, dar a transmis că este la curent cu faptul că împotriva sa se derulează o agresivă campanie de dezinformare.

Campania de știri false este parte a unei operațiuni extinse de dezinformare care se derulează de ani buni atât împotriva NATO cât și a UE.

Astfel, milioane de postări false referitoare la noul coronavirus circulau, în luna aprilie, pe platformele de social media din lume, conform datelor Comisiei Europene, în condiţiile în care Rusia desfăşoară o amplă activitate de dezinformare împotriva ţărilor din UE, inclusiv România. Comisia Europeană identificase, cu acest prilej, prin intermediul unui site specializat în depistarea ştirilor false, nu mai puţin de 110 „narative” (teme principale) legate de Covid-19, prezente în peste 2.700 de articole de tip „fake news” provenite de la site-uri apropiate Moscovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here