Iohannis a fost în cărți pentru a deveni șeful Consiliului European. Donald Tusk: I-am spus că va fi extraordinar. A refuzat

Preşedintele Klaus Iohannis îi primeşte pe Prinţul Nikolaus von Liechtenstein şi pe preşedintele Partidului Popular European, Donald Tusk, miercuri, 4 martie 2020. Inquam Photos / George Calin

În 2019, anul în care expira mandatul lui Donald Tusk la șefia Consiliului European, Klaus Iohannis a fost în cărți să îi succeadă polonezului. Asta a declarat, miercuri, la București, chiar Donald Tusk, cu ocazia primirii de către Iohannis a premiului european, „Coudenhove-Kalergi”.

În discursul său, marcat de elogii la adresa președintelui român, Tusk a povestit un episod, nefăcut public până acum, care avusese loc la Sibiu, în timpul Summitului UE.

„Stăm de vorbă cu preşedintele Iohannis. Conversaţia are loc în urmă cu aproape un an şi se referea la cine ar trebui să preia conducerea instituţiilor europene. Discuţia este sinceră şi discretă, nu mai este nimeni în birou în afară de noi doi. Îi spun cu convingere că eu cred că ar fi un preşedinte al Consiliului European extraordinar”, a povestit Donald Tusk, miercuri, la Palatul Cotroceni.

Fostul șef al Consiliului European a continuat relatarea cu răspunsul primit de la liderul român: „Klaus îmi zâmbeşte cordial, îmi mulţumeşte pentru propunere şi după ceva timp îmi spune: «Donald, încă mai am lucruri de făcut în România, aşa că te rog să nu iei o candidatura a mea în consideraţie. Mai ţii minte când ţi-am arătat fotografia protestelor din Bucureşti şi alte oraşe? Mii de români tineri cred în ceea ce cred şi eu: că politica nu trebuie să fie murdară şi că oamenii în poziţii de putere pot fi sinceri, că legea trebuie să însemne lege şi că Europa nu este doar un concept geografic, ci, dincolo de toate, unul al valorile. Nu îi voi abandona»”.

La decernarea premiului „Coudenhove-Kalergi”, Donald Tusk a vorbit în termeni elogioși despre Iohannis.

Primele informații despre scenariul înlocuirii lui Donald Tusk cu Klaus Iohannis la președinția Consiliului European au început să circule, pe surse, la începutul lui 2018, iar în vara lui 2019 Iohannis a anunțat că vrea al doilea mandat de președinte al României.

Context

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, miercuri, premiul european „Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020, distincţie despre care a spus că îl onorează.

Decernarea premiului „Coudenhove-Kalergi” pentru anul 2020 mă onorează. (…) Această distincţie mă bucură cu atât mai mult cu cât, privind în urmă, printre laureaţi se numără personalităţi de marcă ce s-au dedicat obiectivului unei Europe unite”, a spus Iohannis.

Printre cei care au participat la eveniment s-au numărat fostul preşedinte Emil Constantinescu, şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, premierul interimar, Ludovic Orban, premierul desemnat, Florin Cîţu, miniştri, preşedintele USR, Dan Barna, preşedintele PMP, Eugen Tomac, directorul SRI, Eduard Hellvig, europarlamentari, parlamentari, diplomaţi, reprezentanţi ai mediului academic, ai cultelor religioase.

Discursul integral al lui Klaus Iohannis – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here