Grossi (AIEA): La acest moment, situaţia la Zaporojie s-a stabilizat, dar desigur a fost un şoc puternic

Sursa: Wikipedia

Situaţia la centrala nucleară de la Zaporojie s-a stabilizat, dar a fost un şoc puternic şi încă evaluăm ce s-a întâmplat şi sperăm să nu se mai repete, a declarat, luni, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Mariano Grossi, potrivit Agerpres.

„AIEA are o prezenţă permanentă la Zaporojie. Avem o echipă de experţi pe siguranţă de la AIEA care ne raportează. Graţie acestui lucru am putut, ieri, să emitem imediat rapoarte în care să spunem, obiectiv şi imparţial, ce s-a întâmplat. Intenţionez ca în următoarele zile să ridic această problemă în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, pentru că evident aceasta este o chestiune care pune în pericol pacea şi securitatea internaţională. Motivul este acela că înaintea Consiliului de Securitate am prezentat cinci principii de bază care ar trebui urmate de toate părţile când vine vorba de centralele nucleare. Începând cu unul foarte logic şi anume că nimeni nu ar trebui să tragă asupra unei centrale nucleare, ceea ce s-a întâmplat ieri.
Urmărim evoluţia situaţiei. La acest moment, situaţia s-a stabilizat, dar desigur a fost un şoc puternic. Ar fi putut fi mai multe consecinţe. Evaluăm încă ce s-a întâmplat şi sperăm că nu se va mai repeta. Avem nevoie de sprijinul comunităţii internaţionale. Ştiu că pot conta pe sprijinul României. Este important ca toţi să fim împreună şi să evităm un accident”, a spus Grossi la o conferinţă la finalul unei întâlniri cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Corporaţia de energie atomică a Rusiei, Rosatom, a acuzat duminică armata ucraineană că a lansat o serie de atacuri fără precedent împotriva centralei nucleare Zaporojie, în regiunea ucraineană cu acelaşi nume anexată de Moscova în septembrie 2022, atacuri în urma cărora au fost răniţi trei angajaţi, dintre care unul grav, potrivit Reuters.

Într-un comunicat pe site-ul său, Rosatom preciza că nivelurile de radiaţii la centrală sunt normale şi că nu există daune serioase.

Comunicatul Rosatom afirma că primul atac a lovit în jurul prânzului o zonă din apropierea cantinei, rănind trei membri ai personalului, dintre care unul grav.

După o jumătate de oră, o dronă a atacat o zonă de încărcare, iar o alta a lovit ulterior domul reactorului nr.6 al centralei, potrivit comunicatului.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care are experţi la faţa locului, a declarat că a fost informată de administraţia centralei că o dronă a explodat la locul centralei şi că informaţiile sunt ‘concordante’ cu observaţiile AIEA.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că ambele părţi ar trebui să se abţină de la acţiuni care ‘pun în pericol securitatea nucleară’.

Ucraina a respins duminică acuzaţia Rusiei privind atacul cu drone asupra centralei atomice de la Zaporojie, potrivit Xinhua.

David Cameron: SUA pun securitatea occidentală în pericol întârziind ajutorul pentru Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here