Guvernul a avut în primă lectură proiectul de OUG privind măsurile împotriva urşilor

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că Guvernul a avut, joi, în primă lectură, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile împotriva urşilor, potrivit News.ro.

El a adăugat că intervenţia în cazul unui risc împotriva populaţiei va fi făcută gradual, în prima fază prin îndepărtare, apoi prin tranchilizare sau relocare şi ca ultimă soluţie va fi folosită împuşcarea sau eutanasierea. Acesta a mai spus că speră ca săptămâna viitoare această OUG să fie adoptată, în cazul în care are toate avizele necesare.

„Azi am prezentat în primă lectură proiectul de OUG prin care propunem ca în cazurile în care în intravilan există un pericol iminent în acele localităţi. Scopul acestei OUG este salvarea vieţilor omeneşti şi a bunurilor create de om. În proiectul de OUG pe care l-am prezentat am dat definiţia unor termeni care să clarifice modul de intervenţie. Am definit ce înseamnă intervenţie imediată, intervenţie prin îndepărtare, intervenţie prin tranchilizare, intervenţie prin împuşcare şi eutanasiere. Am definit echipa care are dreptul să gestioneze substanţele tranchilizante şi are dreptul să facă eutanasierea şi să fie la faţa locului cu aceste substanţe. Echipa e formată din persoana care e conducătorul comitetului local pentru situaţii de urgenţă şi face parte din echipă şi reprezentantul primăriei. Vorbim şi de jandarmi care să asigure zona. Un personal tehnic de specialitate din partea gestionarului trebuie să fie prezent.Medicul veternia trebuie să fie prezent care are dreptul să gestioneze substanţele tranchilizante”, a afirmat Tanczos Barna, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

El a precizat că e foarte important ca intervenţia să fie făcută gradual.

„Gradualitatea e cea mai importantă în aceste intervenţii. Trebuie să se intervină gradual, împuşcarea să fie doar în cazul în care reprezintă un risc iminent la adresa vieţii cetăţenilor. În proiectul de OUG am păstrat varianta deciziei prin majoritatea celor din echipa de intervenţei. Vom avea o discuţie cu dl ministru Bode pentru a clarifica câteva aspecte în ceea ce priveşte luarea deciziei. Intervenţia graduală începe cu îndepărtarea exemplarelor. În cazul în care tranchilizarea sau relocarea nu dau rezultate, se poate interveni prin extragere, eutanasiere sau împuşcare, dacă primele două metode nu dau rezultate”, a mai spus ministrul Mediului.

Acesta a mai spus că în cazul ursoaicelor intervenţia va fi făcută prin metoda îndepărtării sau relocării, iar dacă se ajunge la o metodă mai drastică, atunci puii acestora vor fi relocaţi şi costurile suportate de stat, prin minister.

„Am specificat explicit în proiectul de OUG că în cazul exemplarelor de sex feminin, intervenţia se va face cu metoda îndepărtării sau relocării. În cazul în care trebuie intervenţie în care va fi extras exemplarul, puii vor fi relocaţi pe costurile ministerului. Gestionarea exemplarului în cazul eutanasierii sau extragere prin împuşcare se va face prin Garda Forestieră. Gestionarea exemplarelor se face de către gestionar sau Garda Forestieră”, a mai explicat Tanczos Barna.

Ministrul Finanțelor, remaniat. Cîțu, despre discuția cu Nazare: Mi-a spus că nu doreşte să îşi dea demisia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here