Guvernul discută în şedinţa de marţi, în primă lectură, un proiect ce prevede majorarea pedepselor pentru omor, viol sau răpire, în unele cazuri acestea ajungând la 20 de ani de detenţie. Totodată, pedeapsa pentru viol ar urma să crească la 12 ani de închisoare, informează Mediafax.

„Vom discuta, în primă lectură, măsuri pentru descurajarea criminalităţii şi protecţia cetăţenilor. Pentru faptele grave de omor, viol, răpiri sau infracţiuni contra integrităţii sexuale a minorilor trebuie aplicate pedepse mai mari„, a spus Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Printre noile pedepse prevăzute de proiect sunt:

Pedeapsa pentru omor calificat creşte la 20 de ani

Pedeapsa pentru viol, între 5 şi 12 ani

Pentru forma agravantă a infracţiunii de viol, când victima este minor, pedeapsa este între 7 şi 15 ani

Se stabileşte fapta de lipsire de libertate. Disctinct va exista şi fapta agravantă, când fapta este comisă prin răpire- închisoarea urmând să fie între 2 şi 8 ani

În cazul în care lipsirea de libertate are consecinţă moartea victimei- închisoarea va fi de până la 18 ani

Majorarea limitelor de pedepasa se poate ajunge la detenţia pe viaţă, nu doar pentru omorul calificat.

„Sunt măsuri necesare pentru a oferi un plus de siguranţă şi pentru a descuraja faptele grave împotriva cetăţenilor”, a mai spus premierul.

Fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, anunțase, că a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea unor acte normative prin care se propuneau pedepse mai mari pentru infracţiuni contra persoanei şi înăsprirea condiţiilor pentru eliberare condiţionată.

Ministerul Justiţiei propunea o pedeapsă de la 2 la 8 ani pentru răpirea de persoane, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

În plus, se consideră lipsire de libertate şi fapta comisă asupra unui copil cu vârsta de până la 2 ani.

Ministerul Justiţiei a anunţat şi înăsprirea condiţiilor de eliberare condiţionată. Astfel, acestea vor trebui îndeplinite cumulativ, în cazul în care cel condamnat să fie eliberat din puşcărie mai devreme.

Totodată, pentru toate cazurile de eliberare condiţionată nu se poate dispune această măsură „dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită, sau în cazul pluralităţii de infracţiuni, pentru una din infracţiunile săvârşite, este de 10 ani sau mai mare, decât după executarea efectivă a cinci şesimi din durata pedepsei.”

În ceea ce priveşte percheziţia domiciliară, aceasta va putea fi dispusă la orice oră, chiar şi noaptea, în caz de flagrant.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, mai propunea ca DIICOT să aibă competenţe extinse şi la variantele agravante ale infracţiunii prin răpire, precum şi la infracţiuni de sclavie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here