ULTIMA ORĂ | Președintele Iohannis participă la prima ședință a Guvernului Orban

ACTUALIZARE. Administrația Prezidențială a anunțat, cu jumătate de oră înaintea începerii ședinței de Guvern, că șeful statului va fi și el prezent la Palatul Victoria.

Guvernul Orban se reuneşte, miercuri, în prima şedinţă. Pe ordinea zi se află în primul rând Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea Guvernului şi a ministerelor, necesară ca urmare a reducerii numărului de ministere la 16, dar și o ordonanță pentru asigurarea veniturilor pentru mineri, după închiderea minelor, potrivit News.ro. 

Şedinţa Cabinetului Orban va începe la ora 12:00, potrivit anunţului făcut de PNL.

Premierul declarase, marţi, că ordonanţa pentru reducerea numărului de ministere este „în lucru”.

Cât despre ordonanţa de urgenţă privind veniturile minerilor, ar putea fi adoptată în contextul în care peste 70 de mineri ai Salinei Ocna Dej sunt blocaţi în subteran. Preşedintele Consiliului de Administraţie a Salrom aşteaptă intervenţia noului ministru al Economiei pentru rezolvarea voucherelor de vacanţă.

Liberalii ar fi vrut ca prima şedinţă de Guvern să aibă loc, marţi, însă miniştri au trebuit să îşi preia portofoliile pe parcursul acestei zile. Luni seara, după depunerea jurământului la Cotroceni a membrilor Executivului, a avut loc o şedinţă informală a Guvernului, la care a participat pentru scurt timp şi preşedintele Klaus Iohannis. Premierul Ludovic Orban a anunţat că şeful statului este invitat şi la prima reuniune oficială a Cabinetului său, a transmis aceeași sursă.

Prima ședință de guvern a fost precedată de un tur de forță făcut de premier împreună cu președintele Klaus Iohannis pe la patru ministere-cheie: Externe, Interne, Apărare și Justiție. Împreună, aceste instituții au format o scenă de pe care, practic, Klaus Iohannis și Ludovic Orban au tras oblonul peste perioada întinsă de la Dragnea până la Dăncilă.

Ocazie cu care, Iohannis și Orban au dat și mesajele esențiale cu privire la profilul actului de guvernare din următoarele 12 luni, mai ales din perspectiva sinergiei Președinție-Guvern. Un element care a lipsit cu desăvârșire în ultimii trei ani și jumătate, perioada guvernării PSD-ALDE fiind marcată de o ruptură fără precedent între palate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here