„Haideți să facem asta”. Gen. Ben Hodges îndeamnă Occidentul să-i dea Ucrainei cele două rachete care pot aduce înapoi Crimeea

Fostul comandant al Armatei SUA în Europa, între 2014 și 2018, analizează, în The Economist, oportunitatea negocierilor de pace Ucraina-Rusia și insistă asupra aspectelor-cheie ale implicării occidentale.

<< Este aproape un an de când trupele ruse au invadat Ucraina. În această perioadă, au fost uciși mii de civili nevinovați, precum și de soldați din ambele părți. Orașele s-au prăbușit în urma atacurilor rusești. Devastarea i-a determinat pe unii să ceară Ucrainei să se așeze la masă cu Rusia și să negocieze pacea. Cu toate acestea, moralul forțelor armate ale Ucrainei este la fel de puternic ca întotdeauna, iar soldații săi și-au apărat patria cu mai mult succes decât crezuseră cei mai mulți că ar fi posibil. Ar fi o mare greșeală ca țara să inițieze acum discuții de pace cu Rusia.

Există multe motive pentru care negocierea cu Rusia ar fi ceva prostesc. Dacă acest război înseamnă mai mult decât Ucraina, mergând până la a fi legat de păstrarea ordinii internaționale bazate pe reguli și prevenirea agresiunii ruse împotriva Europei, atunci ar trebui să fie inacceptabil ca Rusia să fie răsplătită pentru invazia sa. Cu toate acestea, orice acord de pace care i-ar acorda teritoriu ar face exact asta. Și s-au încercat discuții înainte. Acordurile de la Minsk, semnate după ce Rusia invadase Ucraina în 2014, au dus la un conflict „înghețat” pe care Vladimir Putin l-a „dezghețat” într-un moment pe care l-a ales el.

Cel mai important motiv pentru care Ucraina nu ar trebui să negocieze cu Rusia este că ar putea avea acum șansa de a recâștiga Crimeea. Este cea mai importantă parte de teritoriu pe care Rusia a ocupat-o în 2014, și totodată se va dovedi a fi terenul decisiv al acestui război. Ucrainenii știu că atât timp cât Rusia păstrează Crimeea, ei sunt mai vulnerabili la viitoare atacuri decât fuseseră înainte ca Rusia să o dețină. Iar cât timp Rusia o va avea, Ucraina nu își poate reconstrui economia. Asta, pentru că, din Crimeea, rușii sunt capabili să interfereze cu activitatea din toate porturile Ucrainei, să perturbe transportul din locuri precum Odesa, și să blocheze accesul la Marea Azov.

Crimeea este utilă și Rusiei însăși. Îi găzduiește Flota Mării Negre, este o rampă de lansare pentru drone și alte arme, un centru logistic și un port comercial pentru transportul comercial rusesc. Deoarece Crimeea este decisivă și devine din ce în ce mai clar că forțele ucrainene pot elibera Crimeea, Ucraina nu trebuie să negocieze acum. Rusia nu ar fi niciodată de acord să cedeze Crimeea.

În schimb, Ucraina ar trebui să lupte pentru a elibera Crimeea. În primul rând, ar trebui să izoleze Crimeea cu o combinație de arme de precizie cu rază lungă de acțiune și forțe blindate. Izolarea necesită perturbarea și apoi întreruperea singurelor două linii terestre de comunicație care leagă Crimeea de Rusia: Podul Kerci și podul terestru de la Rostov, din Rusia, prin Mariupol, și Melitopol, în Ucraina, și în Crimeea. În al doilea rând, ar trebui să lovească ținte critice în peninsula Crimeea, timp de câteva luni, până când devine nesustenabil ca forțele aeriene, terestre și navale ruse să rămână staționate acolo. Loviturile de precizie asupra Sevastopolului, Djankoi și Saki vor face aceste baze navale, zonele logistice și bazele aeriene foarte vulnerabile, inutilizabile pentru forțele ruse. Acest lucru va obliga forțele ruse să părăsească Crimeea, mai degrabă decât un atac frontal convențional împotriva apărării ruse din regiune.

Anumiți oficiali din Pentagon se întreabă dacă Ucraina poate expulza Rusia din Crimeea. Dar cred că, în special, calitatea conducerii Ucrainei și voința forțelor sale armate reprezintă o șansă foarte reală de succes, presupunând că noi, Occidentul, oferim Ucrainei armele specifice de care are nevoie. Așa că haideți să facem asta. Oferiți Ucrainei arme precum Tactical Missile System (foto stg.), care are o rază de acțiune de 300 km (186 mile) și Ground-Launched Small Diameter Bombs (foto dr.), cu o rază de acțiune de 150 km. Dacă Occidentul se mișcă rapid, Ucraina ar putea elibera Crimeea până la sfârșitul lunii august. Dacă nu, Crimeea va rămâne un adăpost pentru proviziile și armamentul rusesc.

Unii susțin că Kremlinul are o „linie roșie” în ceea ce privește Crimeea și că este pregătit să lupte pentru a o păstra cu orice preț, inclusiv prin lansarea unei arme nucleare, dacă i se va părea că o pierde. Da, amenințarea nucleară de la Kremlin trebuie luată în serios – Rusia are mii de focoase nucleare și în mod clar nu-i pasă câți oameni nevinovați sunt uciși în acest război. Dar cred că este foarte puțin probabil să desfășoare o armă nucleară de orice tip, chiar și pentru Crimeea.

Kremlinul crede avertismentul Washingtonului cu privire la „consecințele catastrofale” în cazul în care Putin ar folosi o armă nucleară. De asemenea, știe că utilizarea unei astfel de arme nu îi oferă de fapt niciun avantaj pe câmpul de luptă, din două motive. În primul rând, nu există o concentrație mare de trupe ucrainene într-un singur loc, așa că folosirea unei arme nucleare cu greu ar nimici soldații Ucrainei. În al doilea rând, Rusia nu are o forță mare de exploatare mobilă, pregătită și echipată corespunzător pentru a opera într-o zonă contaminată. De asemenea, chinezii și nu numai ei i-au spus clar Kremlinului că se opun ca Rusia să folosească o armă nucleară. De fapt, armele nucleare ale Rusiei sunt cele mai eficiente atunci când nu sunt folosite.

În loc să împingă conducerea Ucrainei spre masa de negocieri, America și alte națiuni occidentale ar trebui să sprijine Ucraina să câștige în Crimeea. În ultimul an, am aflat că precizia ucraineană poate învinge superioritatea rusă cu arme adecvate și sincronizare inteligentă. Occidentul ar trebui să ajute cu ambele. >>

Există un univers paralel al războiului și el este esențial

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here