Hong Kong | Fost redactor-şef al Apple Daily, publicație critică cu Beijingul, arestat

Imagine de arhivă. Sursa: www.en.appledaily.com

Un fost redactor-şef al Apple Daily, tabloid pro-democraţie din Hong Kong recent închis, a fost arestat, miercuri dimineaţă, a anunţat Poliţia, într-un context de preluare a presei în fosta colonie britanică, scrie AFP, preluată de News.ro.

Într-un comunicat, Poliţia a anunţat arestarea unui fost redactor-şef în vârstă de 51 de ani pentru „înţelegere secretă cu forţe străine”, o infracţiune care intră sub incidenţa noii legi a securotăţii naţionale pe care beijingul o impune de anul trecut pe teritoriul său semi-autonom.

O sursă din Poliţie a precizat pentru AFP că persoana arestată este Lam Man-chung.

El este al nouălea angajat al Apple Daily care este arestat conform legii pe securitatea naţională.

După arestarea mai multor responsabili şi îngheţarea activelor lor, tabloidul, care s-a făcut cunoscut prin criticile aduse guvernului chinez şi executivului local care s-a aliat cu Beijingul, a fost constrâns să se închidă după 26 de ani de existenţă, publicând pe 24 iunie ultimul său număr.

Lam a fost redactor-şef pentru această ultimă ediţie.

Autorităţile acuză cotidianul pentru sprijinirea cererilor de sancţiuni internaţionale contra Chinei, o luare de poziţie care este pasibilă cu urmărire penală în virtutea noii legi.

Proprietarul ziarului, magnatul Jimmy Lai, 73 de ani, este închis în prezent şi a fost acuzat pentru înţelegere secretă cu forţe străine.

Închiderea ziarului este unul dintre evenimentele care a determinat Asociaţia Jurnaliştilor din Hong Kong (HKJA), principalul sindicat al jurnaliştilor de acolo, să spună săptămâna trecută că libertatea presei a fost „spulberată” în fosta colonie britanică.

„Anul trecut a fost incontestabil cel mai rău an pentru libertatea presei”, a declarat preşedintele HKJA, Ronson Chan.

O mie de angajaţi ai trustului lui Lai şi-au pierdut slujbele, între care 700 de jurnalişti.

VIDEO | Inundații în China: oameni în apă până la umeri în vagoanele de metrou, căi ferate impracticabile, peste 10.000 de persoane evacuate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here