Primul lot de băutură „Atomik”, făcută din mere de lângă Cernobîl, a fost confiscat de autoritățile ucrainene. „Nu e mai radioactivă decât votca”

Primul lot din băutura alcoolică Atomik, făcută din mere crescute lângă Cernobîl, a fost confiscat de autoritățile ucrainiene. În acest moment, compania care produce băutura alcoolică așteaptă rezultatul investigației și nu știe exact de ce peste o mie de sticle din încărcătura cu destinația Marea Britanie au fost confiscate.

„Se pare că ne acuză că folosim timbre de accize ucrainene falsificate. Dar acest lucru nu are sens, deoarece sticlele sunt destinate pieței din Marea Britanie și sunt clar etichetate cu timbre valabile în Marea Britanie”, a spus profesorul Jim Smith, care a petrecut mulți ani studiind zona de excludere înainte de a înființa Chernobyl Spirit Company împreună cu colegii ucraineni, potrivit BBC.

Jim Smith spunea în 2019 că aceasta „nu e mai radioactivă decât votca”.

Băutura, spun producătorii, este primul produs de consum fabricat în zona de excludere de la Cernobîl de la dezastrul nuclear din 1986.

Alcoolul, denumit Atomik, face parte dintr-un experiment realizat de oamenii de ştiinţă care vor să vadă dacă pot crea un produs sigur de consumat din culturile din apropierea Cernobîlului.

Echipa a obţinut merele de la un fermier din interiorul „Zonei de excludere” de 30 de km. Aproximativ 10.000 de oameni locuiesc încă în acea zonă şi oamenii de ştiinţă au sperat că agricultura, care este încă interzisă oficial acolo, poate fi reluată acum în siguranţă, relatează The Moscow Times.

Prima sticlă de lichior a fost fabricată în 2019 şi s-au folosit cereale de secară şi apă din zona de excludere. Oamenii de ştiinţă voiau să trimită, în acest an, primul lot în Marea Britanie. Profiturile s-ar fi îndreptat către comunitatea locală de lângă Cernobîl.

În martie, serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, a confiscat sticlele la o fabrică de distilerie din vestul Ucrainei. Motivul, potrivit procurorilor ucraineni, nu a fost radiaţia, ci problemele cu documentele vamale ale sticlelor.

Elina Smirnova, un avocat care reprezintă The Chernobyl Spirit Company, a acuzat autoritățile ucrainene de încălcarea legii.

„Au vizat o companie străină care a încercat să înființeze o afacere „albă” pentru a ajuta mai întâi Ucraina”, a precizat Smirnova într-un comunicat de presă. „Acțiunile agențiilor ucrainene de aplicare a legii afectează reputația Ucrainei ca țară deschisă pentru afaceri.”

Între timp, profesorul Smith și colegii săi și-au adaptat rețeta pentru a crea o băutură alcoolică pe bază de mere cultivate în districtul Narodichi, aflat chiar lângă zone de excludere, unde agricultura și dezvoltarea sunt încă foarte restricționate.

Compania intenționează să folosească o parte din profituri pentru a ajuta comunitățile din Ucraina – inclusiv din Narodichi – încă afectate de impactul economic al dezastrului nuclear.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here