Hong Kong | Principalul editorialist al Apple Daily, arestat la aeroport

Imagine de arhivă. Sursa: www.en.appledaily.com

Principalul editorialist al ziarului pro-democraţie Apple Daily, închis săptămâna trecută, a fost arestat duminică seară de Poliţia din Hong Kong în momentul în care se pregătea să părăsească ţara, potrivit mass-media locale, citate de AFP şi News.ro.

După arestarea unora dintre responsabili săi şi îngheţarea activelor sale, Apple Daily, care i-a criticat deschis pe liderii chinezi, a fost constrâns să se închidă după 26 de ani de existenţă şi a publicat joi ultimul număr.

Fung Wai-long, redactor-şef şi responsabil cu editorialiştii site-ului în engleză al cotidianului este al şaptelea jurnalist al tabloidului care este arestat în virtutea legii privind securitatea naţională impusă de China în urmă cu aproape un an.

Poliţia a confirmat că a reţinut un bărbat  în vârstă de 57 de ani la aeroport pentru „conspiraţie în vederea unui complot cu forţe şi puteri străine”.

Aceasta nu a menţionat numele Fung, care semna cu pseudonimul Lo Fung. Potrivit mass-media locale, el a fost plasat în detenţie pentru investigaţii.

Aproape 500 de poliţişti au percheziţionat redacţia ziarului pe 17 iunie şi cinci dintre resposnabilii săi au fost arestaţi.

Doi dintre ei au fost inculpaţi pentru „complot cu forţe străine” ca urmare a unei serii de articole care cereau sancţiuni internaţionale contra liderilor chinezi şi plasaţi provizoriu în detenţie.

Câteva zile mai târziu, editorialistul Yeung Ching-kee a fost reţinut pentru aceleaşi fapte. El a fost pus în libertate pe cauţiune.

Proprietarul tabloidului, magnatul de presă Jimmy Lai, este în prezent în detenţie, condamnat pentru mai multe pedepse cu închisoarea pentru implicarea sa în manifestaţiile pro-democraţie din 2019. Şi el a fost inculpat în baza legii privind securitatea naţională, fapte ce pot fi pedepsite cu închisoarea pe viaţă.

Într-un comunicat publicat luni, Asociaţia Jurnaliştilor din Hong Kong a afirmat că evenimentele recente, în special închiderea Apple Daily, aproape „au pus capăt libertăţii presei” de care s-a bucurat până acum Hong Kong.

După incidentul cu nava britanică în Marea Neagră, Rusia și-a testat cel mai mare submarin nuclear

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here