Conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție este îngrijorată de modul în care a fost adoptat proiectul de modificare a Codului fiscal care vizează impozitarea pensiilor speciale, fără studii de impact și fără consultări reale cu categoriile vizate.

Întrunit într-o ședință luni, Colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție „și-a manifestat îngrijorarea față de procedura de adoptare a propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, se menționează într-un comunicat de presă semnat de președintele instanței supreme, Corina-Alina Corbu.

Lipsa unor consultări reale a tuturor categoriilor de destinatari ale căror drepturi sunt vizate în mod direct, contextul și urgența cu care se derulează procedura legislativă și lipsa unor studii de impact asupra efectelor generate de adoptarea proiectului nu corespund unor minime exigențe în materia procedurii de modificare a legilor”, se arată în comunicatul ÎCCJ.

Reprezentanții instanței supreme consideră că ”susținerea proiectului de lege exclusiv prin prisma unor argumente de natură preponderent financiar-bugetară, potrivit materialelor supuse dezbaterii publice, duce la soluții legislative conjuncturale, care nu au în vedere toate implicațiile pe termen lung ale unor modificări de substanță aduse drepturilor vizate de proiectul legislativ”.

Senatul a aprobat, în 18 septembrie, proiectul legislativ inițiat de Eugen Teodorovici privind impozitatea pensiilor speciale. Actul normativ va fi transmis Camerei Deputaților, camera decizională în acest caz.

Legea inițiată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prevede impozitarea pensiilor între 7.000 și 10.000 de lei cu 30% din sumă. De asemenea, proiectul prevede și taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă. Senatorii au decis și ca indemnizațiile de peste 7.000 de lei ale șefilor de stat să fie impozitate.

Potrivit actului normativ ar urma să fie impozitate: pensiile de serviciu de la Curtea Constituționale, Curtea de Conturi, ale judecătorilor și procurorilor, personalului auxiliar din instanțe și de la INEC, pensiile funcționarilor publici parlamentari, personalului aeronautic, personalului corpului diplomatic și consular, indemnizațiile pentru limită de vârstă ale senatorilor și deputaților și cele prevăzute de Codul Administrativ, pensiile militare (MApN, MAI și SRI), precum și indemnizațiile foștilor șefi de stat.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here