Imaginea Chinei, un dezastru în ochii americanilor. The Economist: motivele l-ar putea surprinde și pe Trump

Sursa: Pexels

Pandemia de coronavirus are toate șansele să adâncească o falie care se căscase deja între publicul american și China, constată un sondaj Pew, prezentat de The Economist. Creșterea accentuată a sentimentelor negative nutrite de americani față de Beijing a fost sondată înainte de înmulțirea semnelor și acuzațiilor că regimul comunist a mușamalizat epidemia de coronavirus. Iar, după cum notează și The Economist, principalele motive pentru care cetățenii SUA critică China l-ar putea surprinde pe Donald Trump. Prezentăm materialul pe larg.

Au trecut doar trei ani de când președintele Donald Trump l-a tratat pe omologul chinez, Xi Jinping, cu „cea mai frumoasă bucată de tort de ciocolată pe care ai văzut-o vreodată” în stațiunea sa Mar-a-Lago din Florida. Părea că totul merge bine. Agenția oficială de știri din China chiar transmitea că „întâlnirile, pozitive și rodnice, marchează un nou punct de pornire pentru cea mai importantă relație bilaterală din lume.”

Însă relația dintre cei doi lideri a cunoscut situații neplăcute de atunci.

Părerea publicului american despre China pare că nu a mers decât într-un singur sens. Un sondaj realizat în martie, publicat doar de Pew Research Center, și citat de The Economist, arată că aproximativ două treimi dintre americani spun acum că au o imagine defavorabilă despre China. Este cel mai ridicat nivel de respingere înregistrat de Pew de când a început să pună această întrebare, în 2005. Totodată, este o creștere de 20 de procente față de momentul „de patiserie” de la Mar-a-Lago, din 2017, constată The Economist.

Opiniile americanilor despre China variază în funcție de vârstă, apartenență politică și venit. Persoanele în vârstă sunt mult mai critice decât cele tinere. Însă proporția celor peste 50 de ani care exprimă opinii defavorabile Chinei a crescut acum la 71%. Apoi, republicanii au fost în mod constant mai negativi decât democrații. Potrivit sondajului Pew, 72% dintre americanii care votează cu republicanii se plasează în tabăra „defavorabilă”.

Cei cu venituri mai mici de 50.000 de dolari pe an sunt mai ostili Chinei (cu 63%). Dar ceea ce este frapant este cât de general este sentimentul anti-China. Alte câteva cifre: 53% la tinerii între 18 și 29 de ani; 62% la democrați; 53% la americanii care câștigă peste 50.000 de dolari pe an.

Cel mai frecvent motiv invocat de cei care nutresc sentimente negative față de China: l-ar putea surprinde pe domnul Trump, punctează The Economist: pentru 62% e vorba de impactul asupra mediului. E un procent mai mare și decât al celor care acuză excedentul comercial chinez în relația America, pierderea locurilor de muncă, prin migrarea producției către China, sau politica de înarmare a Beijingului. Atacurile cibernetice și abuzurile împotriva drepturilor omului contribuie, de asemenea, cu un scor ridicat la erodarea imaginii Chinei în ochii americanilor.

Sondajul nu face lumină asupra modului în care gestionarea de către China a focarului de coronavirusul a afectat opiniile americanilor, în ultima perioadă. Pew remarcă faptul că atitudinile față de China nu s-au modificat în perioada în care s-a desfășurat sondajul (3-29 martie). Dar de atunci, Donald Trump și-a intensificat criticile față de China și a întrerupt finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății pe motiv că a fost prea înțelegătoare cu Beijingul.

Probabil, notează The Economist, că pandemia nu a avut darul de a-i face pe americani să fie mai îngăduitori cu China, indiferent de ce cred ei despre Donald Trump.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here