Impactul de cursă lungă al Covid-19 asupra economiei. Estimările analiștilor români

Sursa: Pixabay

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în iulie faţă de luna anterioară cu 3,8 puncte până la valoarea de 30,3 puncte şi cu 17,9 puncte faţă de aceeaşi lună a anului anterior. Peste 69% din analiştii financiari chestionaţi de asociaţie estimează că impactul economic al cornavirusului se va resimţi puternic până în trimestrul II al anului 2021, transmite News.ro.

„În luna iulie 2020, Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 3,8 puncte până la valoarea de 30,3 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 17,9 puncte). Aceasta evoluţie s-a datorat ambelor componente ale indicatorului”, arată CFA într-un comunicat.

Astfel, indicatorul condiţiilor curente a scăzut, faţă de luna anterioară cu 2,2 puncte, până la valoarea de 19,9 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 36,5 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut în luna iunie cu 4,6 puncte până la valoarea de 35,6 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 8,6 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, aproximativ 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

„Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,9022, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9582 (în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8500 şi 5,1500)”, spun analiştii.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (august 2021/august 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,70%.

„Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate şi patru întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar rezultatele pentru luna iulie 2020 relevă: Durata impactului economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondenţilor (peste 69%) anticipează că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul II al anului 2021; Bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 8,3% (de menţionat că sondajul a fost realizat înaintea rectificării bugetare); Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este -4,4%; Rata şomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 7%”, arată analiştii.

Ei spun că răspunsurile la întrebările cantitative referitoare la impactul economic al crizei coronavirusului prezintă o abatere medie pătratică a răspunsurilor ridicată, ceea ce arată o incertitudine ridicată în rândul participanţilor cu privire la evoluţia viitoare a parametrilor economici.

Suplimentar, în luna iulie 2020, au fost adăugate încă patru întrebări cu privire la impactul crizei provocate de Covid-19 asupra economiei.

„Modul de revenire al economiei. În acest caz, s-au desprins două opinii majoritare, ambele cu un procent de 31%, şi anume, revenirea în W (având în vedere revenirea crizei medicale) şi revenirea de forma unui semn «radical» adică, se va recupera rapid o parte din scăderea economică, iar recuperarea celeilalte părţi va fi lentă. Criza curentă a generat modificarea comportamentului de consum, de muncă, de călătorie. Cea mai mare parte a respondenţilor, 59%, consideră că aceste modificări de comportament vor fi de lungă durată (de ordinul anilor)”, spun ei.

Aceştia consideră că această criză a avut un impact puternic asupra anumitor sectoare economice. 44% dintre respondenţi consideră că impactul asupra acestor sectoare va fi de lungă durată (de ordinul anilor), în timp ce 33% consideră că impactul asupra anumitor sectoare economice va fi permanent.

Respondenţii au fost întrebaţi totodată ce măsuri trebuie luate pentru ieşirea din această criză, iar primele trei răspunsuri au arătat: investiţii în infrastructură, educaţie, sănătate, investiţii în tehnologie şi digitalizare, în special digitalizarea serviciilor publice, o mai bună absorbie a fondurilor europene şi îmbunătăţirea eficienţei parteneriatelor public-private.

Indicatorul de Incredere Macroeconomică a fost lansat de Asociaţia CFA Romania în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Asociatia CFA Romania este organizaţia profesioniştilor în investiţii din Romania. În prezent, Asociaţia CFA Romania are 250 de membri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here