Impactul devastator al mafiei Ndrangheta asupra economiei italiene

Teritoriile din centrul și nordul Italiei „poluate” de Ndrangheta au suferit de o pierdere constantă a ocupării forţei de muncă, din cauza penetrării criminalităţii în lumea antreprenoriatului, relatează publicația italiană Ilsole24.ore, citată de Rador.

Banca Italiei estimează că, din 1971 până în 2011, zonele geografice aflate sub controlul Ndranghetei ​​au pierdut 28% din forța de muncă.

O hemoragie înregistrată de tehnicienii Băncii Italiei într-un studiu care calculează la nivel matematic cât de mult afectează lumea muncii prezența mafiei .

Un context care arată – dacă mai este nevoie de asta – felul în care criminalitatea organizată încetinește dezvoltarea zonelor care ajung sub controlul acesteia.

Un control capilar, care reușește să polueze lumea antreprenoriatului, a profesioniștilor, a administrației publice, a agențiilor de aplicare a legii și a politicii, așa cum rezultă din rapoartele informative ale Direcției Naționale Antimafia.

Prăbuşirea ocupației în zonele în care s-a infiltrat Ndrangheta este cuprinsă, aşa cum am menționat, într-un dosar care clarifică strategia criminală într-un mod tehnic: Ndrangheta tinde să intre în companii care trec prin perioade cu dificultăți financiare și care operează în sectoare legate mai strâns de cererea publică sau, în orice caz, mai potrivite pentru reciclare; infiltrarea este asociată cu o creștere semnificativă a cifrei de afaceri a companiilor implicate, din cauza injecțiilor cu bani „murdari” care poluează piața; răspândirea bandelor având efecte negative asupra creșterii agregate pe termen lung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here