Arctica, noul câmp de luptă al marilor puteri

Canada are în plan o întărire a prezenţei sale militare în Arctica, regiune bogată în resurse naturale devenite mai accesibile în urma încălzirii climatice, potrivit unui plan strategic pe 10 ani dezvăluit marţi de guvernul condus de Justin Trudeau, transmite Agerpres, care citează AFP.

În documentul intitulat Cadru strategic pentru Arctica şi Nordul Canadei, valabil până în 2030, guvernul arată că „Arctica canadiană suscită tot mai mult interes la scară internaţională şi face obiectul unei concurenţe în creştere din partea unor actori statali şi nestatali, care caută să profite de bogatele resurse naturale şi de poziţia strategică a regiunii”.

„Concurenţa crescândă şi accesul sporit constituie provocări în materie de securitate cărora Canada trebuie să fie pregătită să le răspundă”, subliniază documentul, elaborat după consultări purtate în Marele Nord, regiune ce formează 40% din teritoriul ţării şi unde trăiesc doar 100.000 de locuitori.

Jocul Rusiei și factorul Groenlanda

De cealaltă parte a Oceanului Arctic, Rusia a redeschis deja numeroase baze militare. Mai precis, Rusia a devenit puterea dominantă în zona Arcticii, aflăm dintr-un amplu reportaj National Geographic, care vorbește despre debutul unui „război rece” în acest vast teritoriu al geopoliticii.

Începând cu 2007, Moscova a investit masiv în dezvoltarea militară a nordului său îndepărtat. La ora actuală, Rusia deține cea mai mare flotă din lume capabilă să opereze în apele extrem de reci ale Oceanului Arctic, dublată de zeci de baze militare împrăștiate în imensitatea de gheață a Cercului Arctic. În timp ce Statele Unite au amplasat doar un aeroport militar în această zonă: baza aeriană Thule, situată pe un teritoriu închiriat în coasta Groenlandei.

Așa ajungem și la informația recentă legată de intenția președintelui american de a cumpăra de la danezi Groenlanda. Oficialii americani consideră Groenlanda ca având o mare importanţă pentru securitatea Statelor Unite. Un tratat defensiv între Copenhaga şi Washington, încheiat în urmă cu mai multe decenii, conferă forţelor armate ale SUA drepturi aproape nelimitate în Groenlanda. Aflată la aproximativ 750 de mile (1200 de kilometri) nord de Cercul polar arctic, baza Thule include o staţie radar ce face parte din sistemul american de avertizare timpurie pentru ameninţări balistice. De asemenea, baza este folosită de Comandamentul Spaţial din cadrul Forţelor aeriene SUA, cât şi de Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD).

Teritoriul arctic rusesc este locuit de 2 milioane de persoane. Printre cele mai dezvoltate orașe sunt Murmansk, din Peninsula Kola, și Norilsk, în regiunea Krasnoiarks, considerat „capitala poluării” din Federația Rusă.

Rușii depind covârșitor de resurse extrase, ceea ce face ca teritoriile sale arctice să fie privite la Kremlin drept „viitoare sa bază strategică de resurse”, spune Jonathan Markowitz, expert în relații internaționale din cadrul Universității din California de Sud.

Akademik Lomonosov

Recent, prima centrală nucleară plutitoare din lume, Akademik Lomonosov, a pornit într-un voiaj de 5.000 de kilometri de-a lungul Oceanului Arctic. Nava industrială este destinată să alimenteze dezvoltarea producţiei de hidrocarburi în zonele extrem de izolate.

O altă componentă din desantul energetic al Kremlinului în paradisul său arctic vizează compania Novatek, al doilea cel mai mare extractor de gaze din Rusia.

Novatek a primit o scutire de impozit în valoare de 597 de milioane de dolari. Motivul? Autoritățile vor să sprijine gigantul gazier în construcția terminalului Utrenneye (proiectul Arctic LNG 2) în Peninsula Gydan, care urmează să fie finalizat în 2023. Vorbim despre rezerve de 1,98 trilioane de metri cubi de gaz natural și 105 milioane de tone de hidrocarburi lichide.

De altfel, Vladimir Putin a anunțat în repetate rânduri ca va sprijini prin scutiri de taxe companiile interesate de dezvoltarea energetică a extremităților arctice ale țării.

Arctica se află, de asemenea, și în vizorul expansionismului chinez. În ianuarie 2018, autoritățile de la Beijing au descris China, într-un raport, ca fiind un „stat aproape arctic”, subliniind cât se poate de clar intențiile președintelui Xi Jinping. Metoda de infiltrare în jocurile de putere? Crearea unui „Drum Polar al Mătăsii” în parteneriat cu alte state, spune Yun Sun, analist al Stimson Center.

 

1 COMENTARIU

  1. […] Schimbările climatice au mărit libertatea de navigație pe acest coridor strategic, deschizând rute anterior inaccesibile. La ora actuală, Rusia deține cea mai mare flotă din lume de spărgătoare de gheață capabile să opereze în apele extrem de reci ale Oceanului Arctic. Pe măsură ce calota glaciară se topește, resursele Oceanului Arctic intră în vizorul comerțului global. Iar Kremlinul pare, până la ora actuală, a fi în avangarda investițională a acestei noi „vânători de comori”. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here