Împăratul Naruhito și-a proclamat urcarea pe Tronul Crizantemei

Japonia a organizat marţi ceremonii publice marcând urcarea pe Tronul Crizantemei a împăratului Naruhito, un eveniment istoric prin care succesorul lui Akihito și-a proclama tmandatul în faţa poporului nipon şi a demnitarilor din 194 de ţări, a scris Agerpres.

Celebrarea tradiţiei ‘Sokuirei Seiden no gi’ – echivalentă încoronărilor în monarhiile occidentale – a avut loc în sălile cele mai maiestuoase ale ermeticului Palat Imperial din Tokyo, care îşi deschide porţile doar pentru astfel de evenimente.

Palatul Imperial din Tokyo sursa: NHK

Împăratul a urcat la propriu şi simbolic pe un tron construit în 1913, numit ‘Takamikura’ (Tronul Crizantemei), protejat de draperii şi de un baldachin de 6,5 metri înălţime. De aici, Naruhito și-a proclamat ascensiunea în funcţie înainte de a primi felicitările şi tradiţionalele ovaţii ‘banzai’ (‘viaţă lungă împăratului’).

„Jur ca de acum încolo să acționez conform Constituției și să-mi îndeplinesc responsabilitatea ca simbol al Statului și al unității poporului Japoniei, dorind mereu fericire oamenilor și pace în lume, gândindu-mă mereu la oameni și fiind alături de ei. Îmi doresc sincer ca țara noastră, prin înțelepciunea oamenilor și a eforturilor fără încetare, să continue dezvoltarea și să contribuie la amiciția și pacea comunității internaționale, dar și la bunăstarea și prosperitatea omenirii” a spus monarhul nipon.

Împăratul Naruhito citind discursul sursa: NHK
Momentul când oficialii strigă BANZAI sursa: NHK

Naruhito a purtat un costum de ceremonie brodat cu ornamente tradiţionale şi a fost însoţit de soţia sa, împărăteasa Masako. Acesta a purtat un kimono din 12 straturi şi a urcat pe un tron alăturat de dimensiuni mai mici decât cel al împăratului.

Aproximativ 2.000 de invitaţi, printre care 70 de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume, printre care și Klaus Iohannis, au asistat la aceste festivităţi ce constituie evenimentul central al unui amplu calendar de celebrări ce includ ritualuri sintoiste desfăşurate cu uşile închise şi alte tradiţii la scară mai mică.

sursa: presidency.ro

Invitaţii străini au urmărit ceremonia ce a durat o jumătate de oră prin intermediul unor ecrane instalate într-un alt salon. Cel numit ‘Matsu no ma’, în care s-au aflat tronurile, nu i-au putut găzdui decât pe membrii familiei imperiale şi pe reprezentanţii diferitelor instituţii ale ţării.

Ziua va continua cu o cină de gală organizată în cea mai mare dintre saloanele Palatului Imperial – numită ‘Homei-den’ – care va fi precedată de un cocteil de bun venit, unde invitaţii vor putea schimba câteva cuvinte cu noii împăraţi, şi se va încheia cu un spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale, a transmis Agerpres.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here