Importurile Rusiei de electrocasnice occidentale prin terțe țări stârnesc îngrijorare

Oficialii din Europa sunt îngrijorați de o creștere neașteptată a exportului de aparate de uz casnic, pe care Federația Rusă le poate cumpăra prin țări terțe, pentru utilizarea în continuare a microcipurilor de la mașini de spălat și frigidere în echipamentele sale militare, scrie Bloomberg , citat de unian.ua.

Publicația a colectat date de la Eurostat, care arată că Armenia a importat mai multe mașini de spălat rufe din Uniunea Europeană în primele opt luni ale anului decât în ​​ultimii doi ani la un loc.

O tendință ciudată a fost observată și în achizițiile Kazahstanului. Țara a importat frigidere europene în valoare de 21,4 milioane de dolari, până în august 2022. Aceasta este de peste trei ori mai mult decât pentru aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, datele guvernului Kazahstanului indică un salt în furnizarea de frigidere și mașini de spălat către Rusia.

Și, deși o astfel de creștere poate oferi informații despre eforturile comercianții ruși de a reduce deficitul de import de electrocasnice, în Europa au apărut anumite temeri. Este probabil ca părți ale acestor echipamente să fie folosite de Rusia în scopuri militare.

„Chiar și sistemele de arme rusești foarte complexe sunt adesea construite cu componente microelectronice standard care se găsesc într-o serie de produse comerciale. Este foarte posibil ca greoiul complex militaro-industrial rus să importe astfel de produse pentru a le dezasambla în piese de schimb”, spune directorul de informații și cercetare analitică de la Institutul Regal de Arme Combinate, James Byrne.

Publicația notează că nu este clar exact ce componente ale aparatelor de uz casnic pot fi folosite pentru nevoile armatei ruse, deși de obicei toate conțin microcipuri. 

Lipsa de piese în Federația Rusă: ceea ce se știe

Ca urmare a sancțiunilor, Rusia s-a confruntat cu o penurie majoră de cipuri de înaltă tehnologie fabricate în străinătate, pe care s-a bazat de ani de zile pentru a produce arme. Federația Rusă este forțată să folosească stocuri vechi de muniție primitivă, din epoca sovietică și caută o modalitate de a recâștiga accesul la cipuri de înaltă tehnologie .

Anterior, secretarul american pentru Comerț, Gina Raimondo , a declarat că sancțiunile impuse de Statele Unite obligă Rusia să folosească cipuri de computer, din mașinile de spălat vase și frigidere, în unele echipamente militare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here