În ce condiții va putea să demită Nicolae Ciucă un ministru PSD? Explicațiile lui Vasile Dîncu

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, spune că premierul din guvernul de coaliție PSD-PNL-UDMR nu va putea să demită un ministru după bunul său plac, ci va trebui să discute despre asta în coaliție și să aducă argumente. 

„Am învățat ceva, credem noi, din protocoalele trecute, sau mai bine zis din lipsa de protocol din alianța trecută, care a dus până la urmă și la conflicte și la căderea guvernului. Noi avem un acord politic în care am stabilit regulile fundamentale pentru luarea deciziilor”, a declarat Vasile Dîncu la Digi24.

„Noi dăm premierului posibilitatea să decidă, însă evident că vom stabili niște reguli de consultare, pentru ca să nu ajungem la conflict. Și noi am spus că regula fundamentală este: ducem specialiști acolo, în guvern, și, pe de altă parte, nu acceptăm să ținem doar politic oameni care greșesc și care nu-și îndeplinesc ca lumea sarcinile din guvern”, a afirmat liderul social-democrat.

Acordul politic al coaliției va cuprinde niște reguli fundamentale pentru luarea deciziilor și pleacă de la o premisă „foarte importantă pentru funcționarea coaliției”, și anume principul de a nu muta problemele politice în Guvern în fiecare moment, a menționat Vasile Dîncu.

„Am încercat să păzim guvernul, să-l lăsăm cu programul de guvernare și să încercăm să gestionăm în Consiliul Coaliției lucrurile care sunt politice și care sunt discutabile. Până la urmă, trebuie să-i dăm premierului și echipei de conducere forța de a lua decizii conform programului de guvernare și conform legii răspunderii ministeriale”, a explicat social-democratul.

Dacă premierul va dori să schimbe pe cineva, propunerea trebuie să treacă prin anumite „instanțe ale coaliției”, care să verifice temeinicia unei astfel de decizii, dar în cele din urmă premierul să rămână cel responsabil, a explicat Vasile Dîncu.

Dîncu va ocupa funcția de ministru al apărării în viitorul guvern condus de Nicolae Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here