În timpul audierilor, Donald Trump a invocat de peste 440 de ori dreptul constituţional de a nu răspunde

Donald Trump a invocat, într-o audiere sub jurământ la Procuratura Generală a New Yorkului, de 440 de ori dreptul de a nu răspunde la întrebări, în virtutea celui de-al Cincilea Amendament al Constituţiei americane, scrie presa americană, relatează AFP, citată de News.ro.

Fostul preşedinte al Statelor Unite a fost interogat – timp de mai multe ore – miercuri, în Manhattan, în biroul magistratei cu cel mai înalt rang din statul New York, Letitia James, care anchetează în civil, din 2019, cu privire la presupuse fraude financiare şi fiscale ale grupului familial Trump Organization.

Potrivit unuia dintre avocaţii lui Donald Trump, Ron Fischetti, citat de NBC News, singurul răspuns pe care clientul său l-a dat a fost să-şi spună numele.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, citată de postul american, cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite a invocat de 440 de ori dreptul de a păstra tăcerea şi de a nu răspunde întrebărilor magistraţilor şi anchetatorilor newyorkezi.

The Washington Post (WP) dezvăluie, citând tot o sursă anonimă, din cauza confidenţialităţii audierii sub jurământ, că Donald Trump a refuzat de peste 400 de ori să răspundă unor întrebări despre întreprindere, evaluarea patrimoniului şi îndatorarea acesteia.

”Acelaşi răspuns” – adică dreptul constituţional de a nu răspunde -, a declarat sistematic Donald Trump, potrivit WP.

Contactaţi de AFP, nici membri ai serviciilor lui Letitia James şi nici avocaţii lui Donald Trump nu au răspuns.

Încă de la intrarea în biroul lui Letitia James, miercuri, miliardarul republican a anunţat într-un comunicat că va invoca faimosul al Cincilea Amendament al Constituţiei Statelor Unite, care permite oricărui justiţiabil să nu depună mărturie împotriva sa.

Letitia James, un procuror ales, membră a Partidului Democrat, a confirmat acest lucru într-un scurt comunicat, în urma înfruntării cu omul de afaceri, şi a dat asigurări că îşi va ”continua ancheta”, pentru că ”nimeni nu este mai presus de lege” în Statele Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here