În zilele masacrului de la Timişoara, BOR îi omagia pe dictatori: „O epocă de aur ce vă poartă într-un mod firesc numele”. „Mult stimata doamnă Elena Ceauşescu, luminat om de ştiinţă”

Sursa: Facebook/Mădălin Hodor

Gestul Patriarhului Daniel, de a lega prăbuşirea regimului comunist din România de interzicerea închinării la moaştele Sf. Dimitrie cel Nou, a fost întâmpinat de istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, cu amintirea unui alt episod din zilele Revoluţiei. Este vorba de „mesajul Patriarhului Teoctist din 19 decembrie 1989, la o zi după masacrul de la Timișoara”. Pelerinajul de anul acesta a fost afectat de restricţii impuse de autorităţi, în contextul creşterii numărului de infecţii cu coronavirus.

Telegrama prezentată de Hodor pe pagina sa de Facebook era „adresată tovarăşului Nicolae Ceauşescu, preşedintele Republicii Socialiste România, de membrii sfîntului sinod, împreună cu reprezentanţii clerului şi credincioşilor bisericii ortodoxe române, întruniţi în sesiune anuală de lucru a adunării naţionale bisericeşti,prin care îşi exprimă profunda bucurie şi deplina satisfacţie pentru realegerea în înalta funcţie politică de conducere a poporului”.

Postarea lui Mădălin Hodor:

  • „Patriarhul Bisericii Ortodoxie Române a lansat la adresa autorităților o, cum să îi spun, amenințare cu revoluția cred. Leagă dânsul, în spirit bisericesc desigur, niște evenimente din care rezultă că regimul comunist a căzut și datorită divinității, jignite de interdicția impusă în toamna lui 1989 de a venera moaștele Sfântului Dimitrie.Paralelă este în mod evident menită că un mesaj pentru Guvern, cunoscute fiind disputele din ultima vreme pe tema pelerinajelor. Nu am nicio problemă cu modul în care Patriarhul BOR își gestionează instituția și nici cu modul în care interpretează evenimentele istorice. Dacă el spune că regimul comunist a căzut din pricina moaștelor Sfântului Dimitrie e opinia dansului. Am însă o nedumerire. Dacă așa stau lucrurile și BOR a fost de partea revoluționarilor din 1989 (așa se înțelege) cum explică domnia sa mesajul Patriarhului Teoctist din 19 decembrie 1989, la o zi după masacrul de la Timișoara? Dacă revoluția a fost inclusiv vrerea lui Dumnezeu, cum de BOR îl felicita pe cel care încerca să o înăbușe? E doar o întrebare pentru că în opinia mea ceva nu se leagă în logica discursului de astăzi”.

Documentele postate de Mădălin Hodor:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here