Tăriceanu: sunteți disperată! Dăncilă: PSD și ALDE ar putea merge împreună în alegeri

După ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că va propune trei membri ALDE pentru portofoliile de miniștri vacante, Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis o scrisoare in care o acuză că face “încercări disperate de salvare personală şi de a prelungi agonia Guvernului.”

“Am văzut în spaţiul public anunţul potrivit căruia aţi nominalizat pentru portofoliile ministeriale rămase vacante trei persoane despre care afirmati că sunt membri ALDE.

Pe această cale vă aduc la cunoştinţă decizia Delegaţiei Permanente a ALDE din data de 26 august in care s-au votat, cu majoritate covârsitoare (83 voturi pentru şi 2 abţineri), denunţarea protocolului cu PSD şi retragerea din coaliţia de guvernare. Aceste decizii vă aduc în situaţia de a lua act de schimbarea componenţei politice a Guvernului şi obligaţia de a vă prezenta în faţa Parlamentului pentru un vot de incredere.

De asemenea, în şedinţa din 3 septembrie, Biroul Politic Central al ALDE a luat hotărărea de a exclude orice membru care acceptă o desemnare din partea altui partid intr-o funcţie publică fără acordul organismelor statutare. Prin urmare, persoanele care au acceptat nominalizările pentru funcţiile de miniştri sunt decăzuţi din calitatea de membru ALDE cu efect imediat.

Constat cu regret că toate aceste manevre reprezintă încercări disperate de salvare personală şi de a prelungi agonia Guvernului pe care îl conduceţi”, a scris Tăriceanu.

În replică, Viorica Dăncilă a spus că PSD și ALDE ar putea merge împreună în alegerile prezidențiale, dar mai ales în alegerile locale și parlamentare de anul viitor. Ea a făcut un apel către conducerea ALDE să revină asupra deciziei privind guvernarea, subliniind că cele două formațiuni politice au pornit împreună, în 2016, un proiect de țară creditat prin votul cetățenilor. Președintele PSD a adăugat că există mulți membrii ALDE care susțin cooperarea cu social-democrații.
“Eu cred că domnul Tăriceanu va analiza foarte bine acest lucru. Este clar că nu a avut o decizie care să întrunească unanimitate în cadrul ALDE. Vedem că sunt secretari de stat care vor să rămână, sunt organizații în teritoriu să continuăm în această alianță și cred că nu se pot lua decizii atât de radicale din partea președintelui. Acestea trebuiesc discutate în forurile statutare, așa cum este valabil și pentru Partidul Social Democrat,” a spus Dăncilă.

Cele trei nominalizări dintre membrii ALDE făcute de Dăncilă sunt: Grațiela Gavrilescu la ministerul Mediului, Ion Cupă la ministerul Energiei și Ștefan Băișanu, ca ministru pentru Relația cu Parlamentul. Propunerile vor fi trimise miercuri.

„Am decis să nominalizez reprezentanți ai ALDE pentru portofoliile rămase vacante în urma demisiilor din luna august. Am toată aprecierea pentru acei membri ai ALDE care au înțeles că România are nevoie de stabilitate și că importante sunt România și românii. Este important să continuăm guvernarea pentru a oferi stabilitate, să ne consolidăm imaginea României în plan extern”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o declarație de presă făcută miercuri la Palatul Victoria.

Înțelegerile făcute de PSD cu liderii ALDE care vor fi propuși ca miniștri în cabinetul ALDE s-ar putea să nu valoreze mare lucru dacă președintele Klaus Iohannis îi va respinge și pe aceștia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here