Incompatibilitate definitivă a primarului PNL din Comuna Bunești

În data de 21 Octombrie 2020, prin hotarârea nr. 5356/2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv recursul intentat de primarul comunei Bunești, Mircea Pălășan, împotriva unei decizii a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) din 1 Martie 2017. 

Conform Codului Administrativ, în urma acestei decizii definitive, mandatul primarului va înceta și vor fi organizate noi alegeri pentru funcția de primar. 

Mircea Pălășan a fost susținut de Partidul Național Liberal (PNL) și reales la alegerile locale din 27 Septembrie 2020 în ciuda deciziei ANI și a respingerilor succesive ale contestațiilor formulate de Pălășan în instanță, pe fond și în apel. 

Potrivit comunicatului ANI din Martie 2017, Pălășan a fost găsit în conflict de interese administrativ în timpul mandatului de primar 2012-2016, în trei cauze separate, două dintre ele implicând fonduri ale Uniunii Europene:

• Mircea Pălășan a întocmit și semnat proiectele a două hotărâri ale Consiliului Local Bunești cu privire la realizarea, respectiv aprobarea PUZ pentru imobilul proprietatea sa.

• Totodată, acesta a semnat avizul favorabil și avizele de oportunitate cu privire la elaborarea PUZ pentru același imobil, documente în baza cărora a fost eliberat certificatul de urbanism de către Consiliul Județean Brașov. Ulterior aceste documente au stat la baza eliberării autorizației de construire a unei pensiuni agroturistice cu finanțare din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurară (FEADR).

• In cea de-a treia cauză, Mircea Pălășan a întocmit și semnat proiectul hotărârii Consiliului Local privind atribuirea directă a pășunilor comunale pe o durată de 10 ani, în favoarea sa personal și a fiicei sale, printre alții. În urma acestei atribuiri, Mircea Pălășan și fiica sa au încasat subvenții pentru agricultură prin intermediul Agenţiei de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Conform OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, în urma acestei decizii definitive, în termen de 10 zile, secretarul general al Primăriei Bunești va transmite către Instituția Prefectului un referat pe baza căruia prefectul constată încetarea mandatul primarului. Guvernul stabilește data organizării noilor alegeri pentru funcția de primar în termen de maxim 90 de zile de la definitivarea ordinului prefectului.

​Echipa de consilieri USR-PLUS-FDGR din Consiliul Local Bunești își manifestă încrederea că toate procedurile legale care rezultă din emiterea acestei sentințe definitive vor fi îndeplinite cu celeritate și se angajează să facă toate demersurile necesare pentru buna gestionare a comunei și pentru aplicarea legii în interesul cetățenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here