Brazilia, doborâtă de COVID. Proteste în întreaga ţară: „Asasinule! Pleacă, Bolsonaro!”

Brazilia a înregistrat marţi un număr record de decese asociate Covid-19, iar proteste ample au avut loc în întreaga ţară după ce preşedintele Jair Bolsonaro, sceptic cu privire la criza sanitară, a afirmat că cetăţenii vor putea curând să îşi reia traiul obişnuit, relatează The Guardian.

Marţi, în Brazilia au fost înregistrate 3.251 de decese asociate Covid-19 şi aproximativ 85.000 de noi cazuri. Noua raportare subliniază criza gravă cu care se confruntă ţara, în care campania de vaccinare se derulează greoi, iar spitalele sunt în colaps.

Jair Bolsonaro s-a adresat populaţiei, marţi seară, într-o intervenţie televizată după ce a confirmat al patrulea ministru al Sănătăţii din ultimul an, pe cardiologul Marcelo Queiroga. El l-a înlocuit pe Eduardo Pazuello, general de armată care a supervizat răspunsul la pandemie.

Preşedintele a minimalizat în repretate rânduri criza sanitară, s-a arătat neîncrezător în vaccinuri şi s-a opus măsurilor restrictive luate la nivel de state braziliene.

În discursul său de câteva minute, Bolsonaro şi-a apărat reacţia la epidemie, susţinând că, prin refuzul restricţiilor, precum carantina, a încercat să protejeze locurile de muncă şi să evite „haosul economic”.

„Vreau să reasigur poporul brazilian şi să îi aduc la cunoştinţă că vaccinurile sunt asigurate”, a spus el. Preşedintele populist de extremă drapta a fost acuzat în mai multe rânduri că subminează eforturile de vaccinare, dând asigurări că nu se va imuniza, şi că nu a reuşit să achiziţioneze suficiente doze pentru întreaga ţară.

Bolsonaro a dat vina pentru actuala criză din ţară pe varianta P1 a coronavirusului, care a apărut la finalul anului trecut în Amazonia.

„Foarte curând, ne vom relua vieţile normale”, a mai afirmat el. „Suntem neobosiţi în lupta împotrova coronavirusului – aceasta este misiunea noastră şi o vom îndeplini”, a adăugat Bolsonaro.

Proteste de amploare au izbucnit în marile oraşe din Brazilia, precum Belo Horizonte, São Paulo şi Recife. În Rio de Janeiro, oamenii au scandat din clădiri: „Asasinule!”, „Mincinosule!” şi „Pleacă, Bolsonaro!”.

Brazilia este a doua cea mai afectată ţară din lume, după SUA, cu peste 12,1 milioane de contaminări şi aproximativ 300.000 de decese asociate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here