Inculpări în scandalul apei contaminate din Flint, în 2014, când au fost otrăviți mii de copii

Nouă foşti oficiali sanitari şi politici din Michigan – între care şi guvernatorul Rick Snyder, care riscă până la doi ani de închisoare – au fost incuplaţi în scandalul apei contaminate cu plumb în oraşul Flint, în 2014, când au fost otrăviţi mii de copii, iar 12 persoane au murit, au anunţat autorităţile din acest stat din nordul Statelor Unite, relatează News.ro, care citează AFP.

În 2014, Rick Snyder a hotărât să schimbe sursa de aprovizionare cu apă a oraşului, pentru a face economii.

Apa acidă şi poluată a rţului local – preferată în locul apei pure a Lacului Huron vecin – a erodat conductele de plumb ale reţelei de distribuţie şi i-a expus pe locuitori saturnismului.

Această poluare dramatică – negată iniţial de către autorităţile locale şi de către stat – a otrăvit mii de copii şi a cauzat moartea a 12 persoane, bolnave de legioneloză.

Rick Snyder a „eşuat să apere sănătatea şi securitatea locuitorilor din Flint”, a acuzat joi, într-o conferinţă de presă, adjuncta procurorului statului Fadwa Hammoud.

Avocatul lui Rick Snyder, care peldat nevinovat, a denunţat, într-un comunicat, o ”persecuţie politică scandaloasă”, apreciind că această inculpare nu face ”nimic să facă dreptate populaţiei din Flint”.

Brian Lennon apreciază că clientul său va fi ”total dezvinovăţit” într-un proces.

Plumb în sângele copiilor

Snyder a fost inculpat doar de ”neglijenţă voluntară” şi riscă până la doi ani de închisoare, însă alţi oficiali au fost inculpaţi de omor fără premeditare.

Fostul director al Departamentului Sănătăţii statului Michigan (MDHHS), Nicolas Lyon, a fost inculpat cu privire la nouă morţi şi riscă 15 ani de închisoare pentru fiecare.

O fostă directoare a serviciilor medicale din Michigan, Eden Wells, este vizată, de asemenea, de nouă capete de omor fără premeditare şi de ”abatere profesională”, din cauză că a împiedicat distribuirea de informaţii despre legioneloză.

Fosta conducătoare a serviciilor pentru copii din cadrul MDHHS, Nancy Peeler, este acuzată de „abatere profesională” şi riscă până la zece ani de închisoare, din cauză că a „ascuns, iar apoi a manipulat date” cu privire la nivelul plumbului în sângee copiilor din Flint, potrivit lui Fadwa Hammoud.

Trei foşti funcţionari locali şi doi colaboratori ai lui Rick Snyder au fost, de asemenea, inculpaţi.

Scandalul, care a provocat un val de indignare în ţară, ”nu este o relicvă a trecutului”, afirmă Fadwa Hammoud. 

Locuitorii din Flint „continuă să sufere de eşecul fără apel al conducătorilor publici de la toate nivelurile Guvernului”, denunţă ea.

Municipalitatea dă însă asigurări că a fost „stabilizată” calitatea apei, iar peste 90% dintre conductele de plumb au fost înlocuite.

Însă, Agenţia americană de Protecţia Mediului sfătuieşte, în continuare, să nu se bea apă nefiltrată în oraş.

Numeroşi locuitori se aprovizionează cu apă îmbuteliată.

Primele inculpări au fost anunţate în 2016, însă justiţia statului a relansat dosarul şi l-a prezentat în ianuarie 2020 la un tribunal special.

Procurorul Michiganului Kim Worthy a refuzat să ofere detalii despre acuzaţii şi conţinutul mărturiilor, invocând secretul instrucţiei.

Rick Snyder urmează să compară în justiţie la 19 ianuarie, iar ceilalţi acuzaţi la 18 februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here