Indicele Global al Terorismului: Războiul din Ucraina poate intensifica terorismul în regiune

Foto: Twitter

Actualul conflict din Ucraina poate avea ca efect intensificarea terorismului în regiune, a avertizat Institutul pentru Economie şi Pace din Londra, care a dat publicităţii miercuri cel de-al nouălea Indice Global al Terorismului (GTI), transmite Agerpres, care citează EFE.

Cercetătorii de la acest centru de studii au publicat un raport special pe fondul invaziei ruse în Ucraina, în care analizează inclusiv impactul atacurilor cibernetice, deşi admit totodată că este greu de stabilit când acestea sunt un act de război (comise sub auspiciile unui stat) şi când sunt iniţiative ale unor piraţi informatici care acţionează pe cont propriu sau simultan cu toate părţile implicate.

Pe baza experienţelor trecute, „terorismul sporeşte odată cu intensificarea conflictului” şi „este de aşteptat ca acelaşi lucru să se întâmple şi în Ucraina”, a declarat într-un interviu pentru EFE preşedintele institutului citat, Steve Killelea.

Numărul cel mai mare de decese provocate de atentate s-a înregistrat în Ucraina în anul 2014, în timpul confruntărilor cu Rusia după anexarea ilegală a provinciei ucrainene Crimeea, iar cel mai mare număr de atacuri s-a produs în 2015, cu un total de 58 de astfel de incidente, potrivit raportului.

În ceea ce priveşte Rusia, circa 87% din atentatele pe care le-a suferit în ultimele două decenii s-au produs în intervalul cuprins între războiul cu Georgia, din 2008, şi conflictul ruso-ucrainean din 2014.

„Atacurile teroriste sunt o tactică comună într-un război asimetric, îndreptate în general împotriva infrastructurii militare, poliţieneşti şi guvernamentale. Dacă Rusia preia controlul şi impune un guvern marionetă, cel mai probabil se va confrunta cu o rezistenţă puternică şi va avea de înfruntat o insurgenţă susţinută”, constată Killelea.

Rusia, Ucraina şi Belarus – ultima ţară fiind aliată a Moscovei în conflictul său actual cu Kievul – au fost singurele state din regiune în care au avut loc peste o mie de manifestaţii violente în 2021, potrivit raportului.

Cercetătorii semnalează pe de altă parte că atacurile cibernetice din Ucraina au crescut în mod semnificativ în săptămânile şi lunile ce au precedat războiul şi în ultimul deceniu, adesea cu efecte şi asupra altor ţări. Mai concret, Ucraina a fost victima a 397.000 de atacuri cibernetice în 2020 şi a circa 280.000 de atacuri de acest tip în primele zece luni ale anului 2021.

În actualul conflict, guvernul ucrainean recrutează piraţi informatici voluntari pentru a ataca Rusia, iar grupul Anonymous şi-a declarat intenţia de a ataca statul rus, potrivit sursei citate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here