O învățătoare din județul Satu Mare a fost reținută pentru 24 de ore după ce a atacat doi copii, în vârstă de șase ani, de la clasa pregătitoare, cu spray lacrimogen, relatează PresaSM.

Incidentul a avut loc miercuri, la școala din Chereușa, comuna Santău, cadrul didactic susținând că a folosit spray paralizant pentru a se apăra de cei doi copii, care ar fi agresat-o.

Elevii au fost preluați imediat de conducerea școlii și duși la dispensarul medical din localitate, după care au fost transferați la Camera de Gardă a Spitalului din Tășnad, unde se află în afara oricărui pericol, potrivit ziarului citat.

Conducerea Inspectoratului Județean Școlar Satu Mare a deschis o anchetă în acest caz. Călin Durla – inspectorul general școlar – a precizat pentru PresaSM – că îi va desface contractul de muncă profesoarei. ”Nu poți să invoci legitima apărare în fața unor copii de șase ani. Dacă erau copii de liceu am mai fi înțeles. Îi vom desface contractul de muncă, indiferent ce spune procuratura”, declarat inpectorul.

A greșit, e clar. E clar, un cadru didactic nu trebuie să aibă asupra sa o armă albă”, a spus directorul școlii, Ciprian Balog. Acesta a precizat că elevii vor fi consiliați de specialistul școlar.

Ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, a spus că profesoara care a atacat doi elevi cu spray paralizant la o școală din Satu Mare a făcut testul psihologic, pe care îl efectuează toate cadrele didactice, iar certificatul eliberat în urma procedurii a aratat că poate preda la clasă, conform Mediafax.

„Singurele lucruri și informații pe care le dețin este că și-a mai dat demisia în mijlocul anului, a lăsat clasa fără copii. Și-a dat demisia, a plecat din învățământ, a revenit vara, a dat din nou concurs și s-a intors la catedra. Am avut informații cum că a mai plecat de la ore în anii trecuți, lăsând copiii nesupravegheați. Această profesoară nu are ce să caute la catedră”, a declarat ministrul interimar al Educației, la Digi24.

Daniel Breaz spune că certificatul eliberat în urma testării psihologice a învățătoarei arată că aceasta poate preda elevilor.

„Anual se face o testare psihologică, facem testarea, și eu sunt cadru didactic. Surprindător, certificatul respectiv a fost pozitiv. Nu pot să spun punctul de vedere vizavi de o decizie a unui psiholog, a unui medic. Dânșii stiu, am făcut și eu astfel de testări profesionist, dar decizia de a elibera un certificat pe baza testării resepctive, care îți dă posibilitatea să intri la clasă, să predai, aparține celor care se ocupă de aceste testări”, a mai spus Breaz.

Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat la Digi24 că este cunoscută situaţia acestei profesoare agresive, că ea „recidivează” în fiecare an, dar că nu poate fi scoasă din sistem întrucât medicul îi emite în fiecare an aviz că poate lucra cu elevii.

„Nu are ce căuta în şcoală. Situaţia se repetă de mulţi ani cu doamna respectivă. Medicul îi dă anual aviz de om sănătos şi ea poate să revină, astfel, la şcoală mereu.

Am vorbit acum câteva minute cu inspectorul şcolar general de la Satu Mare şi el mi-a spus că ea are o notă la titularizare de 7 şi ceva şi că în fiecare an participă la concursul organizat de inspectorat pentru a ocupa un post cu suplinire.

Anual, medicul îi dă aviz de persoană sănătoasă, care poate lucra cu copiii, şi iată că ea recidivează”, a declarat Ecaterina Andronescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here