Constructorul auto german Volkswagen va amâna construirea unei fabrici în Turcia, investiție de circa 1,3 miliarde de euro, pe fondul turbulențelor politice declanșate de incursiunea armatei Turciei în nordul Siriei, transmite Bloomberg, notează profit.ro.

VW alesese Turcia în detrimentul României și al altor țări care au dorit această investiție importantă.

„Deciza construirii unei fabrici noi a fost amânată de Consiliul de Administrație. Monitorizăm cu atenție situația și suntem îngrijorați de evoluțiile actuale”, au declarat repprezentanții VW.

Anterior, Volkswagen a decis să construiască o nouă uzină nu în Europa, ci în Turcia, în detrimentul unor țări care și-au dorit această investiție, între care și România. Potrivit unui document intern al Volkswagen Group, consultat de Automotive News, uzina va produce la momentul la care va deveni funcțională, în 2022, modelele Volkswagen Passat și Skoda Superb, noile generații. Investiția se va ridica la peste 1 miliard de euro și va avea o capacitate de 300.000 de vehicule anual, cu un volum de 4.000 de persoane angajate.

Argumentele care au contribuit la decizia VW Group sunt, după cum reiese din raportul intern, „condițiile macroeconomice pozitive”, o populație de 80 de milioane de locuitori, care este comparabilă cu cea a Germaniei, și poziția într-o regiune cu piețe aflate în creștere.

Ulterior însă, după izbucnirea conflictului de la granița cu Siria, președintele american Donald Trump a avertizat ”că vor fi impuse sancțiuni mari Turciei”, după ce amenințase deja că va ”distruge” economia aliatului său din NATO, dacă atacul Turciei împotriva forțelor kurde din nordul Siriei va merge prea departe. Guvernele europene au convenit la rândul lor, luni, să limiteze exporturile de arme în Turcia, cu toate că nu au anunțat un embargou oficial al UE împotriva acestei țări, care a contribuit la oprirea venirii refugiaților din Siria și alte țări învecinate.

Volkswagen Group a amânat decizia finală de a construi o uzină auto în Turcia, potrivit Automotive News Europe pe fondul operaţiunilor militare ale turcilor în Siria. Cancelarul german Angela Merkel declara duminică faptul că i-a transmis preşedintelui turc Tayyp Erdogan că ofensiva militară trebuie oprită.

În Turcia VW ar fi ales oraşul Manisa, la 40 km nord de Izmir, iar producţia ar fi trebuit să demareze în 2022. Uzina ar crea circa 5.000 de noi locuri de muncă, atât direct, cât şi în cadrul furnizorilor de componente.

Potrivit datelor din piaţa imobiliară, Volkswagen a luat în calcul zona Aradului din România. La Arad există atât infrastructură rutieră, cât şi feroviară, un constructor auto având posibilitatea de a exporta rapid automobilele produse.

Guvernul trebuie să meagă direct la Volkswagen cu o ofertă scrisă, care să respecte normele UE pentru a-i determina să se răzgânească şi să atragă investiţia în România„, a declarat a spus Gabriel Sicoe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

Surse: profit.ro, Ziarul Financiar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here