Infirmiera care a donat plasmă de cinci ori a explicat de ce a făcut asta: E teroare. Ți se ridică părul în cap

O infirmieră din Arad, care a fost infectată cu COVID-19, a trecut cu bine peste boală, iar acum donează plasmă pentru a salva vieți. A donat plasmă de cinci ori până acum și spune că o va face atâta timp cât anticorpii rămân prezenți în sistemul său imunitar. 

Adriana Furdiuc are 61 de ani și lucrează pe secția de ATI a Spitalului Județean din Arad. Vede zilnic oameni care se zbat între viață și moarte pe patul de spital aşa că a decis să ajute cât mai mulți prin donarea de plasmă. A făcut-o de cinci ori până acum, notează Digi24.

Adriana Furdiuc, donator de plasmă: „Când ești acolo și vezi ce e, mai ales pe reanimare pe Covid, ți se ridică părul pe cap. Eu am 40 și ceva de ani de serviciu, dar ce am văzut până acum m-am cutremurat”.

Femeia muncește zilnic în zona roșie a spitalului pe secția de terapie intensivă. Simte că acum, mai mult ca niciodată, trebuie să facă tot ce îi stă în putinţă pentru cei aflați în suferinţă.

Adriana Furdiuc, donator de plasmă: „Ce m-a impresionat?! Că sunt persoane tinere care acum vorbești cu ele și peste 5 minute le acoperi. (…) E teroare, acum vorbești, o duci de la baie o pui în pat și dup-aia așa face un hâc și gata. Și sunt persoane tinere la 43 de ani, 26.”

Cu toate acestea, nu și-a pierdut speranța că noul coronavirus va fi, într-un final, învins. Spune că şi-ar dori ca oamenii să îi urmeze exemplul, iar numărul donatorilor de plasmă să crească.

Adriana Furdiuc: „Nu are de ce să le fie frică, poate să vină să doneze liniștiți, nu se întâmplă absolut nimic, nu simţi nimic. Multe persoane vin că: vai o să fie rău, că o să amețesc. Nu se întâmplă absolut nimic”.

Potrivit medicilor, foarte puţini dintre cei care s-au vindecat de noul coronavirus donează plasmă.

Laura Păcurariu, directorul Centrului de Transfuzii Arad: „Primul telefon pe care l-am primit a fost de la cadru medical, de la asistenta medicală. Pentru că primii care au înțeles și care au trecut prin boală evident, au fost multe persoane care au venit din proprie inițiativă”. 

Până acum, peste 15 persoane din judeţul Arad au donat plasmă pentru pacienţii în stare gravă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here