INFO RUSIA | Apare „partidul popular al lui Vladimir Putin” / Analist WANTED / Pilule online / Preș pentru Xi / Cu biciul pe „Lumea non-rusă”

Sursa: 7x7
  • Sâmbătă, la Moscova, a avut loc congresul de înființare al partidului tradiționalist, Pentru familie!, fondat de activiști ai Mișcării Sorork Sorokov, semnalează Kommersant. „Pentru familie!” se autointitulează și „partidul popular al lui Vladimir Putin” și susține că are misiunea de a lupta pentru valorile spirituale și morale tradiționale. Totodată, formațiunea extremistă promite îmbunătățirea situației demografice și a nivelului de bunăstare al familiilor cu mulți copii. Zvonurile despre implicarea miliardarului Konstantin Malofeev în noua structură au fost respinse de fondatori oficiali, aceștia spunând că au strâns singuri banii pentru congres, astfel încât nimeni să nu poată influența politica „partidului popular”… „al lui Vladimmir Putin”. Mișcarea Sorok Sorokov, a fost creată în 2013 de compozitorul Andrei Kormuhin și boxerul Vladimir Nosov, poziționându-se ca o platformă pentru rușii de religie ortodoxă cu o poziție civică activă. Organizația este cunoscută inclusiv pentru  lupta împotriva legii privind violența domestică. Actuali și foști deputați din Duma de Stat, precum Irina Rodnina, Oksana Pușkina și Valeri Rașkin au sugerat cercetarea mișcării pentru extremism. Congresul de înființare a partidului Pentru Familie! a avut loc la hotelul Saliut, din sud-vestul Moscovei, deși inițial fusese anunțat faptul că va avea loc pe teritoriul Mănăstirii Pokrovski din Taganka. Locul a fost însă schimbat în ajunul congresului, organizatorii explicând acest lucru prin „presiunile fără precedent” venite din partea unor „influenți oficiali din coloanele a 5-a și a 6-a” care doresc să împiedice crearea „veritabilului partid popular al lui Vladimir Putin”. Activiștii nu au precizat și în ce fel s-au exercitat acele presiuni.

  • Ministerul rus al Afacerilor Interne l-a pus pe lista urmăriților pe strategul politic, Abbas Galliamov, scrie Novaia Gazeta.Europa. În anii 2000, acesta a fost primul reprezentant adjunct al președintelui Bașkortostanului, pe lângă președintele Federației Ruse, iar apoi redactor de discursuri pentru guvernul condus de Vladimir Putin. Cu o lună și jumătate înainte de a se afla că a fost dat în urmărire, Galliamov fusese înscris în în registrul „agenților străini” din Federația Rusă, pentru declarații și intervenții împotriva războiului către o audiență străină. Lui Galliamov i s-a imputat deja la nivel penal, pentru ceea ce sunt căutați și, cel mai important – de ce, este necunoscut.

  • În Rusia, a început un experiment privind vânzarea de la distanță a medicamentelor eliberate pe bază de rețetă. Până acum, doar locuitorii din Belgorod și suburbiile sale pot comanda online asemenea produse, iar primul lanț de farmacii care a primit permisiunea de la Roszdravnadzor este Sber Eapteka, notează Vedomosti. Experimentul se întinde pe trei ani, urmând a se încheia în 2026. Pe lângă regiunea Belgorod, programul se va derula și în capitala Moscova și în regiunea Moscova. Sunt disponibile pentru vânzare online 904 de denumiri generice internaționale de medicamente, excepție făcând substanțele stupefiante și psihotrope, vaccinurile, antidepresivele, pastile pentru avort etc. În context, Vedomosti citează o estimare a DSM Group, potrivit căreia piața vânzărilor online de medicamente fără rețetă a fost, în 2022, de 194,3 miliarde de ruble, de 1,5 ori mai mare decât în anul precedent. Ponderea medicamentelor vândute la distanță, raportat la întreaga piață farmaceutică din Rusia, crescut anul trecut de la 8,6% la 11,6%. Cele mai mari rate s-au înregistrat în Moscova (21,1%), Primorski Krai (20,2%), Sankt Petersburg (18%) și Sevastopol (16,8%).

  • Guvernatorul de Kaluga, Vladislav Șapșa, a început să posteze în limba chineză, scrie 7×7. Potrivit publicației citate, pe 24 martie guvernatorul și-a exprimat convingerea, în limba chineză, că China și Rusia se vor apropia și mai mult după întâlnirea dintre Xi Jinping și Vladimir Putin. Totodată, a distribuit o postare despre doi studenți din Kaluga, Hou Hou Houyang și Ji Dongsheng, scrisă cu caractere chinezești. În postare, Șapșa sublinia că studenților le place borșul rusesc, iar regiunea colaborează cu China într-o gamă largă de industrii. De exemplu, companiile chineze au investit în regiune, iar orașele Obninsk și Kaluga au orașe partenere în China.

  • Constituția Federației Ruse garantează că fiecare popor care locuiește pe teritoriul țării are aceleași drepturi și oportunități. De fapt, în interiorul Rusiei există xenofobie și discriminare: oamenii non-ruși, rușii cu aspect non-slav se confruntă cu hărțuirea în viață și în rețelele de socializare. „7×7” și „Al patrulea sector” au lansat studiul „Lumea non-rusă” privind situația națiunilor netitulare din Federația Rusă. S-a pornit de la întrebarea: de ce autoritățile ruse „denazifică” Ucraina, când tocmai ele însele încurajează sentimentele naționaliste? Pe lângă rezultatul cercetării, 7×7 publică și un interviu cu Dmitri Berejkov, unul dintre experții proiectului și editor al site-ului Rusia popoarelor indigene. Acesta discută despre cum, de ani buni, autoritățile ruse cultivă respingerea „celorlalți”, astfel că, până în 2022, au reușit să o transforme în ură față de Ucraina și de ucraineni.

INFO RUSIA | Alt Stalin pentru tătari / Morții Wagner, refuzați. Prigojin face scandal / China sufocă / Buget mitraliat / Crește stresul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here