INFO RUSIA | Războiul gazului, pierdut / Criză, în 4 scenarii / Mărturie despre „șocul” Makiivka / Raiul pedofililor / China și talibanii, nu NATO

Sursa: Kremlin.ru
  • Practic, Europa și-a rezolvat problema trecerii acestui sezon de iarnă, din perspectiva asigurării încălzirii gospodăriilor, notează Kommersant, care observă că vremea anormal de caldă din noiembrie și începutul lunii ianuarie le-a permis țărilor UE să facă economie la  gaze și să mențină rezervele aproape de un nivel record în istorie. Astfel, la început de 2023, prețurile gazelor, pe continent, au scăzut la 780 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, revenind la nivelul existent în urmă cu an. Potrivit Kommersant, nu numai anomaliile meteo au contribuit la reducerea prețurilor la gaze, ci și o creștere a producției eoliene. E drept însă că la începutul lunii ianuarie, consumul de gaz a scăzut atât de mult încât în ​​unele zile depozitele au trecut pe modul de injecție netă, iar pe 6 ianuarie media UE în ceea ce privește gradul de umplere a depozitelor era de 83,2% (83,9 miliarde de metri cubi). Acesta este cel mai înalt nivel din istoria măsurătorilor, cu excepția iernii 2019/2020, când pe 6 ianuarie erau 87,8 miliarde de metri cubi în depozitele UE – atunci Europa se pregătea pentru o posibilă încetare a tranzitului rusesc de gaz prin Ucraina, iar Gazprom stocase în mod special gaz în UGS.

  • Experții de la Centrul de Analiză Macroeconomică și Prognoză pe Termen Scurt (ȚMAKP) au identificat patru scenarii de evoluție a economiei ruse, în 2023: activism; repetarea lui 2010; criză fără izolare; criză. Prima variantă, cea mai favorabilă, este posibilă însă în condițiile unui ritm de creștere economică globală în jurul valorii de 3%, prețuri relativ mari la energie, o ridicare parțială rapidă a sancțiunilor și o politică de modernizare tehnologică, reiese din prezentarea făcută de șeful ȚMAKP, Dmitri Belousov, citat de Vedomosti.

  • Canalele ucrainene și ruse de Telegram, precum și mass-media ucraineană au difuzat un videoclip în care un bărbat care susține că este din rândul mobilizaților din Samara povestește împrejurările morții militarilor ruși, în atacul cu rachete asupra cazărmii improvizate din Makiivka (regiunea Donețk), de Anul Nou, scrie Meduza. În videoclip apare, astfel, un bărbat rănit, bandajat la cap și față, pe nume Anton Golovinski. Potrivit acestuia, mobilizații fuseseră aduși la Makiivka la sfârșitul lunii decembrie, unde au fost cazați în clădirea unei școli profesionale. Potrivit acestuia, mobilizații ceruseră să fie nu fie plasați toți împreună. Rusul rănit mai afirmă că în noaptea de Anul Nou militarii au fost adunați în sala de întruniri pentru a asculta discursul de Revelion al președintelui rus, Vladimir Putin. „Noi am cerut să nu se facă. Ni s-a zis să respectăm ordinele”, explică soldatul, potrivit căruia ordinul fusese dat de colonelul Roman Enikeev. Jurnalistul ucrainean Andrei Țaplienko a relatat că Anton Golovinski a murit ulterior, într-un spital din Rostov, din cauza rănilor și arsurilor grave. Partea ucraineană susține că atacul asupra cazărmii de la Makiivka s-a soldat cu moartea a aproximativ 400 de militari, în timp ce partea rusă a recunoscut 89 de decese.

  • Din 2010, numărul infracțiunilor sexuale împotriva copiilor a crescut, în Rusia, cu 44%. Experții consideră că statisticile oficiale reflectă doar vârful aisbergului, deoarece astfel de incidente rămân adesea neraportate, notează Izvestia.

  • „Putin crede probabil că misiunea lui este să învingă America, să stabilească o nouă ordine mondială în care Rusia va fi esențială și așa mai departe. Dar el greșește. Misiunea lui a fost de a distruge Rusia. Și areușit. Acum, poate pleca liniștit”, scrie politicianul de opoziție, Leonid Gozman, pentru Novaia Gazeta.Europa. Acesta mai remarcă faptul că „nu mai există armată rusă – există un grup armat periculos care seamănă moarte în Ucraina. Armata își apără țara, și nu comite acte banditești în țara vecină fără vreun motiv, cu excepția realizării fanteziilor vagi ale conducătorului. Armata modernă este ceva unitar, nu format din tabere învrăjbite. Într-o armată modernă există disciplină, există și excese, dar violatorii și tâlharii sunt pedepsiți, nu încurajați”. Și, nu în ultimul rând, mai punctează că: „În spatele cuvântului Rusia, începând cu Petru, a existat o idee despre puterea militară. Acum Putin a demonstrat lumii întregi că nu există putere. Acest lucru este deja periculos din punct de vedere al securității teritoriului care până de curând era Rusia. Infructuosul război de iarnă al lui Stalin (atacul asupra Finlandei) l-a determinat pe Hitler să invadeze URSS – pe motiv că de ce să nu atace dacă Armata Roșie e slabă? Desigur, autoritățile noastre au inventat amenințarea NATO, dar amenințările din China sau dinspre talibani sunt destul de reale. Acțiuni hotărâte din partea lor privind teritoriile limitrofe au devenit mai probabile. Odată a existat (în mintea lumii) o țară puternică din punct de vedere militar, iar acum, oricâte desene animate cu arme-minune ai difuza, oricâte parade ai ține (salutare, domnie pierdută a lui Nicolae I), acolo rămâne doar un teritoriu accesibil oricărui agresor. (…) Nu chiar demult, Putin a spus la Forumul Valdai: La ce bun o lume în care nu va exista Rusia? Iată că acea lume – fără Rusia – a apărut mulțumită eforturilor lui Vladimir Putinv din 2022”.

INFO RUSIA | Gazprom se face mic / Herson a fost un iad / Răsuflă secretele GRU / Jocul lui Sobianin / Buget de fabulă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here